Advertentie

Voorzitter Vlaams EnergieBedrijf teruggefloten

Electrawinds-ceo Luc Desender ©BELGA

De voorzitter van het Vlaams EnergieBedrijf (VEB) wordt teruggefloten door de Raad van Bestuur in de zaak-Electrawinds. Voorzitter Andries Gryffroy verklaarde dat het overheidsbedrijf interesse heeft in de Vlaamse activa van het noodlijdende Electrawinds.

De Raad van Bestuuur van het Vlaams EnergieBedrijf stuurt een mededeling rond waarin het duidelijk maakt dat het bedrijf 'momenteel geen investeringsdossier bestudeert' met betrekking tot Electrawinds. Daarmee fluit het bestuur de voorzitter Andries Gryffroy (N-VA) terug. 

Gryffroy, die gisterenavond door de redactie werd gecontacteerd, bevestigde toen officieel dat het Vlaams EnergieBedrijf geïnteresseerd is in Vlaamse activa van Electrawinds. De voorzitter verklaarde onder andere dat het Vlaams EnergieBedrijf mikt op een minderheidsbelang in de Vlaamse activa van Electrawinds. ‘We staan open voor een financiële participatie. De operationele zaken laten we over aan een industriële partner’, verklaarde Gryffroy in de ochtendeditie van De Tijd.

Het Vlaams EnergieBedrijf had zijn interesse al enkele maanden geleden kenbaar gemaakt aan Electrawinds. Het Vlaams Energiebedrijf, recent opgericht door de Vlaamse regering, is het zoveelste overheidsvehikel dat zich in het dossier-Electrawinds mengt. Eerder investeerden de Vlaamse investeringsfondsen PMV en Gimv, de federale FPIM en de Vlaamse Energieholding (gemeenten) al in Electrawinds. Het bedrijf staat door zijn torenhoge schulden dicht bij het faillissement.

De verklaring van Gryffroy leidde meteen tot diverse reacties. Vlaams minister van Overheidsbedrijven Ingrid Lieten (sp.a) was naar eigen zeggen ‘stomverbaasd’ toen ze de uitspraken van Gryffroy las. Noch zij, noch de Raad van Bestuur was volgens het kabinet-Lieten op de hoogte.

Oppositiepartij Groen noemt de interesse van het Vlaamse EnergieBedrijf 'totaal onzinnig'. 'Het probleem is net dat er vanuit zoveel verschillende overheidsvehikels in het bedrijf is geparticipeerd. Die totale versnippering verzwakte de positie van de Vlaamse overheid. Nu nog eens via het Vlaams EnergieBedrijf overheidsgeld in het bedrijf pompen terwijl er ook interesse is van privé-investeerders lijkt ons totaal onzinnig,' aldus Vlaams parlementslid Björn Rzoska (Groen). 

Ook de meerderheidspartij CD&V schiet met scherp op de voorzitter van het Vlaams EnergieBedrijf. 'De voorzitter was niet gedekt om enige formele daad te stellen en zeker niet om hierover extern te communiceren', zegt Vlaams parlementslid Robrecht Bothuyne.

'Het is niet de eerste keer dat hij op eigen houtje communiceert', stelt Bothuyne vast. 'We hebben geen nood aan profileringsdrang wel aan resultaten en in de eerste plaats op het vlak van energiebesparende maatregelen.'

Volgens Bothuyne, de energiespecialist van de CD&V is het thema Electrawinds 'nooit officieel besproken op de Raad van Bestuur als dusdanig'. Dat Het Vlaams Energiebedrijf zou optreden in het dossier-Electrawinds de positie van PMV en Gimv ondermijnen. Hij verzet zich daarom tegen 'de lijkenpikkerij van een overheidinstelling'.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud