België heeft opnieuw een wereldkampioen biljart

Productie van biljartballen bij Saluc (Foto Image Globe)

Iwan Simonis uit Verviers, de wereldreferentie in de productie van biljarttafellakens, koopt Saluc uit Callenelle, de wereldreferentie in biljartballen. Wallonië wordt daarmee de biljartspecialist van de wereld.

‘De fusie van de biljartspecialisten is vooral bedoeld om de positie van onze twee bedrijven op het internationale toneel te versterken’, zegt algemeen directeur Curt Bossuyt van Saluc. ‘Vooral op industrieel en commercieel vlak worden we daar beter van’.

Saluc werd tot nu gecontroleerd door de Vlaamse investeerder Frederic Agneessens. Agneessens wilde woensdag geen commentaar over de verkoop kwijt.

De fusie stond in de sterren geschreven omdat de twee bedrijven complementair zijn. Achter de schermen werd al een tijdje aan het samenvoegen van de biljartspecialisten gewerkt.

Simonis

Het bedrijf Iwan Simonis uit Verviers - in handen van de discrete familie Simonis - produceert al textiel sinds 1680. Twee eeuwen geleden begon het met de productie van lakens voor biljarttafels. Vandaag levert het bedrijf aan meer dan 50 landen, waar het bijna overal, volgens het bedrijf, een marktaandeel heeft van ongeveer 70 procent. Voor pooltafel- en caramboletafellakens is Iwan Simonis wereldwijd het nummer een.

Aan de lakens voor snookertafels (snooker heeft kleinere gaten en ballen, red.) heeft het bedrijf zich nooit gewaagd’, vertelde commercieel verantwoordelijke van Iwan Simonis, Benard Bollette, onlangs in De Tijd. ‘Daar zijn de Britten te sterk in.’ Dat heeft verstrekkende gevolgen omdat Iwan Simonis daardoor weinig kan profiteren van de Chinese markt, waar de snookersport dominant is.

Saluc

Ook Saluc, ooit begonnen als leerlooierij, is top in zijn sector. SA Les Usines de Callenelle, zoals het bedrijf voluit heet, is het wereldmekka van de biljartproductie. Het bedrijf, dat opgericht werd in 1923, produceert ongeveer 60 procent van alle biljartballen ter wereld. 99 procent is bestemd voor de export naar zo’n 80 landen.

Saluc is de enige producent ter wereld die biljartballen maakt op basis van fenolhars of bakeliet. Dat hars wordt in de fabriek in Callenelle gemaakt.

Onverslijtbaar

In vergelijking met polyesterballen hebben fenolharsballen een veel betere kwaliteit en zijn ze onverslijtbaar. Professionele biljartspelers gebruiken enkel fenolharsballen. In het Amerikaanse biljartwereldje zijn de bakelieten Belgian Balls van het merk Aramith dan ook even beroemd als de Belgian chocolates en Belgian beer. Het grootste deel van de biljartballen die bij Saluc van de band rollen, zijn bestemd voor pool (Amerikaanse biljart), snooker en carambole of drieband.

Saluc verkoopt ook biljartbenodigdheden en (moderne) eettafels die kunnen omgevormd worden tot biljarttafels. Op basis van fenolhars produceert Saluc ook bowlingballen, rouletteballetjes, precisieballen voor zeeppompjes, parfumflesjes en trackballs voor computers.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud