Advertentie

Steraandeel Kinepolis splitst in vijf

©Frank Toussaint

Cinemagroep Kinepolis vraagt zijn aandeelhouders om het aandeel in vijf te splitsen om de liquiditeit en de toegankelijkheid van het aandeel te vergroten.

Kinepolis organiseert op 16 mei een buitengewone algemene vergadering om de aandelensplitsing voor te leggen aan zijn aandeelhouders. Als zij hun fiat geven, stijgt het aantal aandelen van 5,6 naar 27,9 miljoen stuks. De nieuwe gesplitste aandelen worden dan verhandelbaar op de Brusselse beurs vanaf 1 juli.

De cinemagroep trok in september 1998 naar de beurs en reed vooral de voorbije vijf jaar - na de dip door de financiële crisis eind 2008 - een sterk parcours. Vorig jaar won het aandeel meer dan 40 procent, en dat na in 2012 met bijna 50 procent te zijn gestegen.

Topman Eddy Duquenne heeft de bioscoopuitbater streng onder de loep genomen, alle overbodige kosten over boord gegooid en de groep gediversifieerd naar de vertoning van opera en voetbal en evenementen voor bedrijven. Daarnaast wil hij elke vierkante meter vastgoed zo goed mogelijk valoriseren, door er bijvoorbeeld appartementen op te bouwen of te verhuren aan horecazaken.

Verder put Kinepolis heel wat inkomsten uit de verkoop van snacks en drank voor tijdens de film. Dat alles maakt dat Duquenne de groep heel wat minder afhankelijk heeft gemaakt van het aantal bezoekers van zijn filmzalen. Zo waren er vorig jaar bijna 8 procent minder bezoekers, maar werd die krimp op omzetniveau beperkt tot een daling van 3,3 procent en was er op winstniveau (ebit) zelfs een stijging met 7 procent.

Als het bezoekersaantal stabiliseert - zoals het beurshuis Petercam verwacht - én de Kinepolis haar lang verwachte overnameprooi vindt, ziet de toekomst er voor de groep nog mooier uit. Petercam gaf het aandeel eerder deze maand nog een koersdoel van 150 euro. Vrijdag sloot Kinepolis op 142,50 euro.

Duquenne, die in 2008 aan het roer kwam, liet zijn aandeelhouders volop meegenieten van de goede resultaten. Kapitaalverminderingen, dividenden en de inkoop (en schrapping) van eigen aandelen zorgden ervoor dat het cinema-aandeel een van de chouchous van de beleggers werd. Precies omdat Kinepolis met zijn stevige kasstroom in bulk eigen aandelen inkocht, verminderde de verhandelbaarheid van het aandeel de jongste jaren zienderogen.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud