Voetbal en overnames remmen Kinepolis af

The Wolf of Wall Street was een van de topfilms in het eerste halfjaar. ©Paramount Pictures

Kinepolis' winstgroei werd in het eerste halfjaar getemperd door het WK voetbal en de overnamekosten in Spanje en Nederland.

Het aantal bezoekers steeg in het eerste halfjaar met 5,5 procent tot 8,8 miljoen euro. Dat zijn er 100.000 minder dan de analisten van ING hadden verwacht. Het mooie zomerweer in juni in België en Frankrijk hield filmliefhebbers weg. Bovendien was er ook het WK voetbal, dat bezoekers aan de buis kluisterde én distributeurs hun belangrijkste films deed uitstellen.

De 5,5 procent meer bezoekers deden de omzet met 4,9 procent stijgen tot 115,1 miljoen euro. Een atypisch beeld voor Kinepolis dat er de voorbije jaren telkens in slaagde meer omzetgroei te boeken dan het aantal bezoekers steeg.

Wat is er gebeurd? De omzet uit tickets steeg 'maar' met 4,3 procent omdat de Franse en Spaanse cinema's zwaarder doorwogen in het bezoekcijfer, en in die landen de promo-acties - voor woensdagvertoningen en jongeren - goed aansloegen.

En aangezien de Fransen en Spanjaarden lang niet zo veel snoepen en drinken tijdens de film dan wij Belgen was er ook een impact op de zogenaamde 'in-theater sales'. Die zaten 'maar' met 3,6 procent in de lift. Tel daarbij de lagere opbrengsten uit schermreclame (-9,8%) en van de reclameregie (-8,8%) en het verklaart waarom de omzetgroei werd afgeremd.

Op winstvlak is dezelfde trend merkbaar. Er is groei, maar minder dan bijvoorbeeld ING verwachtte. Hier heeft Kinepolis last van de recent overgenomen cinema's in Spanje. De winstbijdrage van de bezoekers is er lager dan in de rest van de groep. En daarnaast knagen ook de 0,6 miljoen euro aan overnamekosten aan de winst.

De courante bedrijfswinst voor afschrijvingen en waardeverminderingen (rebitda) steeg met 2,6 procent tot 31,4 miljoen euro. ING mikte op 33 miljoen euro. De courante bedrijfswinst stabiliseerde op 21,3 miljoen euro (21 miljoen vorig jaar).

 

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud