Advertentie
Advertentie

Ablynx boekt vertraging in TTP-onderzoek

Edwin Moses, CEO van Ablynx (foto: Thierry du Bois) ©Thierry du Bois

Ablynx boekt vertraging in zijn onderzoek naar een middel tegen TTP, een zeldzame bloedziekte. Door een trage rekrutering van proefpatiënten zal in tegenstelling tot eerder verhoopt wél een derde klinische testfase nodig zijn, zodat het middel ten vroegste in 2019 op de markt kan komen.

Ablynx vertaalde in 2013 positieve testresultaten voor het potentieel reumamiddel ALX-0061 in een lucratieve deal met de Amerikaanse farmareus AbbVie. 2014 start evenwel minder positief. Beleggers reageren verschrikt op het nieuws, en sturen het aandeel 6 procent lager.

In de presentatie die Ablynx donderdag geeft op de invloedrijke gezondheidszorgconferentie van JPMorgan in San Francisco zit ook een update over Ablynx' nanobody caplacizumab. Die wordt ingezet voor de behandeling van verworven trombotische trombocytopenische purpura (TTP), een zeldzame bloedziekte.

Midden 2011 hoopte CEO Edwin Moses nog dat het TTP-middel in 2015 als eerste Ablynx-product de weg naar de markt zou kunnen vinden. Omdat TTP een heel uitzonderlijke ziekte is waarvoor nog geen middelen op de markt zijn, hoopte de Gentse biotechnologiegroep toestemming te krijgen van de geneesmiddelenwaakhond om het product meteen na de tweede klinische testfase te lanceren.

Nu blijkt dat uiteindelijk toch een derde - tijdrovende - klinische testfase nodig zal zijn. Het probleem is dat Ablynx niet tijdig aan de nodige proefpatiënten raakte, ondanks een wijziging van het studieprotocol in september. Ablynx zet nu de rekrutering stop en gaat de voorlopige data analyseren. De resultaten volgen nog in de eerste jaarhelft van 2014. Als die positief zijn, start de derde fase in 2015.

'Dit verschuift de mogelijke lanceringsdatum naar 2019, een substantieel uitstel tegenover het eerdere ideale scenario', merkt KBC Securities-analist Jan De Kerpel op. 'Tot nog toe gaven we in ons model TTP een waardering van 0,8 euro per aandeel Ablynx mee.'

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud