Advertentie

Ablynx meldt positieve testresultaten

Ablynx-CEO Edwin Moses (foto: Tom Verbruggen) ©Tom Verbruggen

De Gentse biotechnologiegroep Ablynx heeft een kleine studie voor z'n potentiële reumamiddel met succes afgerond. Over een onderzoekspartner voor het middel is er nog geen nieuws.

Het potentiële reumamiddel met codenaam ALX-0061 van Ablynx werkt goed bij patiënten en heeft geen belangrijke neveneffecten. Dat blijkt uit de testresultaten van een kleine studie op 37 reumapatiënten, waarvan de Gentse biotechnologiegroep in oktober al tussentijdse resultaten bekendmaakte. Die tussentijdse resultaten waren toen een aanleiding voor een herontdekking van het aandeel.

De resultaten van de patiëntenproef met ALX-0061 tonen volgens Josefin-Beate Holz, de medisch directeur van Ablynx 'indrukwekkende klinische activiteit' aan. Ze onderstreept dat het effect van het geneesmiddel beter werd naarmate de behandeling vorderde van 12 naar 24 weken. Meer dan de helft van de behandelde patiënten vertoonde remissie (het wegblijven van ziekteverschijnselen).

De weg voor het reumamiddel is wel nog lang. ALX-0061 moet nog flink wat studiefases doorlopen, die grootschaliger zijn en dus ook flink meer geld kosten. Daarom gaf CEO Edwin Moses al aan op zoek te gaan naar een onderzoekspartner met diepe zakken.

KBC-analist Jan De Kerpel is opgetogen over de resultaten en verwacht dat Ablynx in een sterke positie zit om een lucratief partnerschap af te sluiten met een groot farmabedrijf. De biotechanalist schat dat dit Ablynx potentieel 50 à 100 miljoen voorafbetalingen kan opleveren.

Op dat vlak is er echter geen nieuws: 'We zijn nu de verschillende mogelijkheden aan het onderzoeken om ALX-0061 verder te ontwikkelen, onder meer door gesprekken met potentiële partners en andere mogelijkheden die ons zullen helpen om de waarde van dit product te maximaliseren', zegt Moses in een persbericht.

Met de goede resultaten krabbelt Ablynx overeind na een zware opdoffer anderhalf jaar geleden met een ander experimenteel reumamedicijn (ozoralizumab). De geneesmiddelengigant Pfizer stopte de verdere ontwikkeling van het kandidaat-geneesmiddel en Ablynx slaagde er niet in een andere partner aan te trekken.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud