Advertentie

Ablynx verzilvert reumamiddel

Ablynx-topman Edwin Moses - Foto Emy Elleboog ©Emy Elleboog

Het biotechbedrijf Ablynx heeft een reumamiddel in ontwikkeling in licentie gegeven aan AbbVie, de afgesplitste farmatak van Abbott. Ablynx ontvangt in eerste instantie 175 miljoen dollar, maar heeft uitzicht op nog veel meer indien het middel op de markt geraakt.

Het gaat concreet om een nanobody met de codenaam ALX-0061. In het voorjaar rondde dat middel nog een fasse IIa klinische studie af voor de behandeling van matige tot ernstige reumatoïde artritis.

Het behalen van die drempel bleek doorslaggevend voor AbbVie om een licentie te kopen voor het middel. Ablynx zal de verdere klinische ontwikkeling van het middel op zich nemen, en krijgt in eerste instantie al 175 miljoen dollar toegestopt.

Maar daar stopt het niet. Indien alle vastgelegde mijlpalen in de ontwikkeling gehaald worden, heeft Ablynx zicht op nog eens 665 miljoen dollar. Bovendien mag het bedrijf rekenen op 'in schijven oplopende' royalty's op de jaarlijkse nettoverkoop, indien het middel op de markt geraakt.

Analisten en beleggers reageren enthousiast op de deal. Het aandeel stijgt naar zijn hoogste peil in meer dan twee jaar.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud