Advertentie

Beursdebuut Argen-X flopt

Argen-X ontwikkelt medicijnen op basis van antilichamen van lama's. ©Anne Avandenbulcke

Argen-X flopt bij zijn beursdebuut. Het biofarmabedrijf zakt fors onder de introductieprijs en met 8,50 euro lag die al aan de onderkant van de prijsvork. 'Onze prijszetting was ambitieus, maar we hebben het kapitaal opgehaald dat we nodig hadden', stelt CEO Tim Van Hauwermeiren.

Argen-X ontwikkelt geneesmiddelen op basis van antilichamen van lama's en zit daarmee in dezelfde vijver als Ablynx. 'Een notering is een logische stap in onze evolutie', stelde CEO Tim Van Hauwermeiren na het luiden van de openingsbel. 'We laten nu ons verleden van risicokapitaal achter ons en beginnen aan een periode van publiek aandeelhouderschap.'

Van Hauwermeiren verduidelijkte dat een beursgang geen absolute noodzaak was. 'Het was perfect mogelijk om nog een kapitaalronde te doen bij onze bestaande investeerders, die trouwens allemaal aan boord blijven. Maar dan moesten we misschien wel bepaalde risico's beginnen afstoten en opties in ons onderzoek uitsluiten. En dat willen we niet doen.'

De studies die het bedrijf verricht, bevinden zich nog in een eerste stadium op een beperkte groep patiënten. Het heeft wel al samenwerkingsovereenkomsten met de grote farmagroepen Shire, Boehringer Ingelheim, Bayer, LLS en RuiYi gesloten om verder onderzoek te kunnen financieren. Shire is met een belang van 7 tot 8 procent ook een van de grootste aandeelhouders.

Introductie

Bij de beursgang werden 4,7 miljoen nieuwe aandelen aangeboden tegen 8,50 euro per aandeel. Dat was helemaal aan de onderkant van de prijsvork die bij de start van de intekenperiode naar voor was geschoven: 8,50-10,25 euro. 'Onze prijszetting was ambitieus, maar we hebben het kapitaal opgehaald dat we nodig hadden om ons onderzoek verder te zetten', stelt de topman.

Tegen 8,50 euro per aandeel werd Argen-X gewaardeerd op bijna 132 miljoen euro. De beursgang levert het bedrijf zowat 40 miljoen euro op. Het aandeel noteert intussen wel al 5,8 procent lager, op 8 euro.

Kleine belegger

De lage introductieprijs wijst op een eerder matige interesse bij beleggers. Dat kan te maken hebben met de recente golf beursintroducties op Euronext Brussel, maar ook met Thrombogenics, dat met het afblazen van zijn verkoopplannen voor heel wat ontgoocheling zorgde en de interesse in biotech heeft doen bekoelen.

Van Hauwermeiren bevestigt dat er nauwelijks particuliere beleggers intekenden op de beursgang. 'De interesse was inderdaad niet zo groot, maar wij mikten vooral op institutionele investeerders, specialisten die ons verhaal kunnen onderscheiden van het sentiment. Wij zitten nog maar een zeer vroeg stadium van ons onderzoek.'  

IPO-golf

Argen-X is al het tweede bedrijf dat dit jaar naar Euronext Brussel trekt. Eerder waagde Ontex al de stap, de luierfabrikant noteert met 18,30 euro nog nipt boven de intekenprijs van 18 euro. Euronext en Genticel hebben wel wat Belgische 'connecties', maar noteren op Euronext Parijs.

De beleggers die in april tegen 7,90 euro op aandelen Genticel intekenden, kijken intussen bij een koers van 5,44 euro tegen meer dan 30 procent verlies aan. Ook het beursdebuut van dat Frans-Belgische biotechbedrijf ging volledig de mist in.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud