Arseus ziet herstel bij Dental

Ger van Jeveren, CEO van Arseus. Foto Thomas De Boever. ©Thomas De BOever

Arseus, leverancier van diensten en producten voor de gezondheidssector, knoopt met zijn kwakkelende tandartsendivisie Dental opnieuw aan met groei. In het eerste kwartaal steeg de omzet van de afdeling met 5 procent.

Arseus is het eerste bedrijf van beursgenoteerd Brussel dat zijn omzetcijfers over de eerste drie maanden van het jaar publiceert, en dat amper tien dagen na het afsluiten van het kwartaal.

In totaal steeg de omzet tot 131 miljoen euro. Dat is 17,7 procent meer dan in het eerste kwartaal van 2011. Met die groei doet Arseus beter dan verwacht. Analisten hadden gemiddeld gerekend op een stijging met 16 procent. De cijfers betekenen ook een groeiversnelling ten opzichte van het vierde kwartaal van vorig jaar.

In de cijfers valt vooral de prestatie van de tandartsdivisie Dental op. Die afdeling knoopt na enkele moeilijke jaren weer aan met groei. Over de eerste drie maanden bedroeg die 5 procent tot 41,3 miljoen euro.

Arseus greep het voorbije jaar grondig in bij Dental. Zeker bij Dental Solutions, het onderdeel dat zich bezighoudt met distributie aan tandartspraktijken, werden ingrijpende maatregelen genomen. Het management werd herschikt, de verkoopteams aangepakt en het productaanbod aangepast. Dat leidde al tot betere cijfers in het vierde kwartaal van 2011, en die trend zet zich door.

Ondanks de positievere cijfers behoedt Arseus zich voor al te veel optimisme. Omdat het volgens de groep te vroeg is om vast te stellen of er ook 'sprake is van een structureel marktherstel'.

Bij sterdivisie Fagron, gespecialiseerd in ingrediƫnten voor magistrale bereidingen, bedroeg de groei in het eerste kwartaal 33,7 procent tot 68,6 miljoen euro. Organisch was er een verbetering met 8 procent.

De omzet van Arseus Medical bleef last hebben van de afbouw van een aantal niet-strategische distributies en dat resulteerde in een daling met 2,6 procent tot 12,17 miljoen euro. Corilus tot slot, de softwareafdeling, haalde een omzet van 8,97 miljoen euro, die lag 9,4 procent hoger.

Voor het hele boekjaar 2012 bevestigt Arseus zijn - niet becijferde - doelstellingen. De groep blijft uitgaan van een 'gezonde organische groei' en een 'winst die sneller groeit dan de omzet'.

Arseus is voor 33 procent in handen van private-equityspeler Waterland en ondernemer Marc Coucke. Er zijn sinds enkele weken geruchten dat ze een verkoop van hun belang overwegen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud