Advertentie

Biotechbedrijf Genticel mikt op 40 miljoen euro bij beursgang

Benedikt Timmerman, Belgische CEO van het Franse biotechbedrijf Genticel. ©Dieter Telemans

Er is vers bloed op komst op Euronext Brussel. Het Franse biotechbedrijf Genticel, met tal van Belgische links, wil met zijn beursgang in Parijs en Brussel 30 tot 40 miljoen euro vers geld ophalen. Dat blijkt uit officiële documenten.

Investeerders kunnen vanaf morgen/donderdag inschrijven op de beursgang. De nieuwe aandelen worden geplaatst aan 6,75 à 8,25 euro per stuk. Afhankelijk van de introductieprijs zal het biotechbedrijf, dat een middel ontwikkelt om baarmoederhalskanker te bestrijden,  na de kapitaalverhoging 107 à 130 miljoen euro waard zijn. Genticel zal zowel op de beurs van Parijs als Brussel noteren. 

‘We zijn een Frans bedrijf, maar hebben banden met België. Ik ben Belg’, zegt oprichter en CEO Benedikt Temmerman. ‘We werken samen met de universiteit van Antwerpen en we laten ons medicijn produceren in België.’

In Brussel zal Genticel het kleinste biotechbedrijf zijn. Maar dat maakt voor Timmerman niet veel uit. Voor hem is de beursgang, 13 jaar na de opstart, een grote stap in de ontwikkeling van het bedrijf. 

Details van beursgang Genticel:

Prijsvork: 6,75-8,25 euro

Op te halen bedrag: 30-40 miljoen euro

Bestaande aandeelhouders dragen 4,3 miljoen euro bij

Waardering bedrijf (voor beursgang) in midden prijsvork: 80,2 miljoen euro

Waardering bedrijf (na beursgang): 107 à 130 miljoen euro

Inschrijven kan van 20 maart tot 2 april

Notering op Euronext Parijs en Euronext Brussel

Datum eerste notering nog te bevestigen

Begeleidende banken: KBC Securities en Oddo Securities

 

‘Na een carrière bij grote farmabedrijven, kreeg ik destijds zin op zelf iets op te richten. Ik ben opnieuw gaan studeren. Zelfstudie in immunologie. Op een bepaald moment had ik het geluk technologie van het Pasteur-instituut over te kunnen nemen en verder te ontwikkelen’, blikt hij terug. De keuze voor een Frans bedrijf lag voor de hand. ‘Ik ben getrouwd met een Franse. Ik leefde er al’, aldus Temmerman, die zich liever als Ben - ‘Benedikt is in Frankrijk een vrouwennaam’ – laat aanspreken.

Enkele rijke Belgen steunden Temmerman van bij de start, waaronder Ludovic de Meeus d’Argenteuil en Hugo van Heuverswyn, de mede-oprichter van Innogenetics. Sinds de opstart haalde Genticel al bijna 50 miljoen euro op, voornamelijk bij Franse durfkapitaalfondsen.

Het uithangsbord van Genticel is een medicijn om humaan papillomavirus (HPV) te bestrijden. Dat is een virus dat baarmoederhalskanker veroorzaakt, een agressieve kanker waar 1 op 2 vrouwen aan overlijdt. Het middel - Procervix genaamd - doorstond al de eerste patiëntenproeven, maar die resultaten moeten bevestigd worden in een uitgebreide studie op 220 patiënten. Om dat te financieren heeft Genticel extra geld nodig. ‘Vorig jaar hebben we 6 miljoen euro cash opgebrand. Dat zal dit jaar verdubbelen.’

Er zijn al preventieve vaccins op de markt die ingezet worden bij vaccinatieprogramma’s voor tieners. Maar eens een vrouw het virus heeft opgelopen, is er momenteel geen directe behandeling mogelijk. De enige oplossing nu is afwachten en pas ingrijpen als er tumorcellen opduiken, met alle gevolgen vandien voor de vruchtbaarheid van de patiënt in kwestie.

Wie is Benedikt Timmerman (oprichter en CEO van Genticel)

- begon zijn carrière als wetenschappelijk onderzoeker in het Gentse team van Marc Van Montagu, een van de grondleggers van genetische plantenmanipulatie.

- Richtte later nog een biotechcentrum in  Rio de Janeiro op

- volgde een MBA aan INSEAD

- en belandde bij de farmamultinationals Sandoz en Novartis.

- In 2001 startte hij de met de financiële van enkele rijke Belgen Genticel uit de grond. 

 

‘Dat heeft een bizarre situatie gecreëerd. Je kan toch niet tegen een vrouw zeggen dat ze een levensgevaarlijk virus heeft, maar dat je er niets kan aan doen. Dat zorgt voor paniek. Je kan die mensen zo toch niet laten rondlopen. Wij bieden nu een oplossing.’

Pas in 2017 zal Genticel weten of de patiënten een jaar na inspuiting van het middel een jaar virusvrij blijven. ‘Maar we zullen de komende jaren wel al tussentijdse resultaten bekend maken. Er zal voldoende nieuwsstroom zijn’, zegt Timmerman. Hoewel het nog jaren zal duren eer het medicijn op de markt komt, durft hij toch al te spreken over een ‘piekpotentieel van 1 miljard euro’ omzet voor het middel. Procervix richt zich op de twee gevaarlijkse types van HPV. Een variant, dat binnenkort op mensen zal getest worden, richt zich op 6 types.

Genticel wordt de eerste beursgang op Euronext Brussel sinds de entree van de retailbevak QRF in december.

 

  

 

 

 

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud