Doorbraak in bloedtest voor Alzheimer

Amour, de film van Michael Haneke over dementie kreeg in 2012 de Gouden Palm in Cannes ©REUTERS

Britse wetenschappers hebben een set van 10 proteïnen ontdekt in het bloed die het begin van Alzheimer kunnen helpen voorspellen. Ze noemen het een belangrijke stap in de ontwikkeling van een opsporingstest voor de ongeneeslijke ziekte.

Een internationale ploeg van wetenschappers, geleid vanuit King's College London, heeft na tien jaar vorsingswerk een studie gepubliceerd waarin 10 proteïnen of eiwitten worden geïdentificeerd in het bloed die het begin van Alzheimer kunnen voorspellen. 'Het bloed bevat duizenden verschillende eiwitten en dankzij onze studie hebben we nu de relevante proteïnen geïdentificeerd', aldus de onderzoekers. De eiwitten kunnen de eerste symptomen van dementie aanduiden en dit vanaf het eerste jaar dat iemand kampt met vergeetachtigheid. De nauwkeurigheid bedraagt 87 procent.

Het ontdekken van de eiwitten is een belangrijke stap in de ontwikkeling van een bloedtest die moet detecteren of een patiënt de ziekte van Alzheimer heeft of niet.

De test zal aanvankelijk worden gebruikt om mensen te selecteren die in aanmerking komen voor onderzoek met experimentele medicijnen om Alzheimer af te stoppen, aldus de onderzoekers. Mogelijk kan hij ooit ook worden ingezet als een routinetest in ziekenhuizen.

'Alzheimer tast de hersenen aan jaren voor patiënten de diagnose kennen en veel tests met medicijnen falen omdat het brein al te ernstig is aangetast', zegt professor Simon Lovestone van de Oxford Universiteit in de Britse krant The Guardian. Lovestone leidde het onderzoek vanuit King's College. 'Een simpele bloedtest zal het mogelijk maken patiënten met Alzheimer in een veel vroeger stadium op te sporen, aan nieuwe testen te onderwerpen en hopelijk om behandelingen uit te werken.'

Het aandeel van het Britse biotechbedrijf Proteome Sciences, dat de studie samen met King's College uitvoerde, steeg dinsdagmorgen 12 procent op de beurs.

Alzheimer en andere vormen van dementie zijn ongeneeslijke ziektes en vormen door de vergrijzing van de wereldbevolking een steeds groter probleem. In 2010 werd becijferd dat de ziekte de wereld jaarlijks 604 miljard dollar kost. Volgens Alzheimer's Disease International hebben wereldwijd 44 miljoen mensen Alzheimer. Tegen 2050 wordt een verdrievoudiging voorspeld.

Verschillende farmagroepen zoals Roche, Eli Lilly, Merck en Johnson & Johnson werken al jaren aan programma's om de dodelijke ziekte te doorgronden en medicijnen te vinden om de ziekte een halt toe te roepen, maar tevergeefs. De afgelopen 15 jaar zijn meer dan 100 experimentele Alzheimer-medicijnen getest, maar zonder resultaat.

Volgens Lovestone omdat ze waarschijnlijk in een te laat stadium van de ziekte zijn toegediend.  Een vroege test vooraleer patiënten de symptomen van dementie ontwikkelen, zou volgens researchers kunnen helpen de juiste personen te selecteren voor echte testen met medicijnen.

 

De Britse wetenschappers waarschuwen echter voor te groot optimisme. 'De resultaten zijn interessant, maar er is nog een berg werk te verzetten vooraleer een bruikbare bloedtest voor Alzheimer beschikbaar zal zijn', zegt Adrian Pini van het MRC Centre for Developmental Neurobiology van King's College London aan het persbureau Reuters. Met andere woorden: de bloedtest is nog niet voor morgen. De 10 proteïnen kunnen de aanloop naar dementie voorspellen met een nauwkeurigheid van minder dan 90 procent. Dat betekent dat minstens een op de tien mensen een verkeerde analyse krijgt. Voor een bruikbare diagnostische test is een grotere nauwkeurigheid nodig.

Het team rond Lovestone gebruikte bloedstalen van 1.148 mensen - 476 met Alzheimer, 220 met een lichte vorm van geheugenverlies (MCI) en 452 ouderlingen zonder dementie. 

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content