Galapagos mag reumamiddel testen in VS

Onno van de Stolpe, de topman van Galapagos. (foto: UPP / Reporters) ©UPP / Reporters

Galapagos mag van de Amerikaanse geneesmiddelenwaakhond een eerste klinische studie voor zijn reumamiddel GLPG0634 lanceren in de VS.

Het Mechelse biotechnologiebedrijf meldt in een communiqué dat de Food and Drug Administration alle tot op heden beschikbare preklinische en klinische gegevens voor GLPG0634 heeft bekeken en geconcludeerd dat een eerste klinische studie in de VS van start kan gaan. GLPG0634 is een middel tegen reuma en andere auto-immuun ziekten.

Galapagos kreeg de toestemming na het indienen van een Investigational New Drug (IND) dossier. De geneemiddelenwaakhond toetst de IND op veiligheid om zeker te zijn dat proefpersonen geen onacceptabele risico's lopen.

De Fase I medicijn-interactie voor het reumamiddel in de VS plant Galapagos in het eerste kwartaal van 2013 af te ronden. Daarna volgen - volgend jaar - Fase 2b trials met reumapatiënten, waarbij het biotechbedrijf Amerikaanse ziekenhuizen zal  betrekken.

Eerder dit jaar ontving Galapagos 150 miljoen euro van farmareus Abbott voor de verkooprechten van GLPG0634. Een voorschot op 1,35 miljard dollar aan mijlpaalbetalingen als de reumapil er effectief komt. Het middel bevindt zich (in onze contreien) in fase II van het onderzoek.

Reuma is een belangrijke markt voor de farma-industrie. De meeste blockbusters die jaarlijks ruim 1 miljard dollar opbrengen, zijn reumamiddelen.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud