Advertentie
Advertentie

Galapagos onderuit na einde lupus-onderzoek

Galapagos-CEO Onno van de Stolpe. © ANP XTRA

Het aandeel van biotechgroep Galapagos keldert vrijdagmorgen met 10 procent. Reden is dat farmareus GSK het onderzoek naar enkele geneesmiddelen met een molecuul van Galapagos stopzet.

GSK nam in februari 2012 een licentie op de molecule van Galapagos, die de vlot bekkende naam GSK2586184 meekreeg. Dat wil zeggen dat GSK volledig autonoom de toepassingen van de molecule ging onderzoeken, zonder dat het Mechelse bedrijf nog in de kosten van het onderzoek moest dragen. Afhankelijk van de vordering van de studie kon Galapagos nog maximaal 34 miljoen euro mijlpaalbetalingen opstrijken, plus een percentage van de omzet zodra de producten op de markt zijn.

GSK deed specifiek onderzoek naar drie toepassingen: psoriasis, lupus en de chronische darmziekte colitis ulcerosa. Twee van die drie onderzoeksgebieden lijken nu echter op niets uit te draaien. GSK heeft aan Galapagos laten weten dat de fase 2-studie naar een lupus-middel is stopgezet, omdat de molecule niet werkzaam bleek. Daarnaast staat onderzoek naar een middel tegen colitis ulcerosa 'on hold'.

De fase 2-studie naar een middel tegen psoriasis is wel afgerond, maar op de resultaten van die studie is het nog wachten. De resultaten worden verwacht 'in de eerste helft van 2014'. Als er 'proof of concept' wordt gehaald, dan volgt een succesbetaling.

De molecule staat bij KBC Securities-analist Jan De Kerpel voor 1,3 euro per aandeel in de waardering. De biotech-specialist raakt daar voorlopig niet aan, omdat de resultaten van het onderzoek naar een psoriasis-middel nog bekend moeten worden gemaakt.

Maar ondertussen gaat er van het aandeel wel meer dan 1,3 euro in waarde af. Volgens De Kerpel is het goed mogelijk dat beleggers door dit nieuws beginnen twijfelen aan het potentieel van Galapagos' eigen molecule GLPG634, waarmee samen met AbbVie onderzoek wordt gevoerd naar een middel tegen reuma. Die molecule kent een gelijkaardige werking als GSK2586184.

'Volgens mij is die redenering wel een brug te ver', schrijft De Kerpel in zijn commentaar. 'Ik wacht liever op de resultaten van GLPG634 voor die discussie te moeten voeren. In psoriasis hebben andere gelijkaardige moleculen wel al hun doeltreffendheid bewezen.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud