Advertentie

IBA volledig uit Cisbio

IBA-CEO Olivier Legrain ©Dieter Telemans

Het Waalse farmabedrijf IBA heeft de verkoop van zijn divisie Cisbio BioAssays aan private equity-speler Argos Soditic afgerond. De transactie waardeert de divisie op 25 miljoen euro, waarvan IBA al 16,3 miljoen euro onmiddellijk op zak mag steken. IBA licht zijn optie om een minderheidsbelang aan te houden niet, maar houdt na de deal toch een deel van het risico bij zich.

Het bedrijf uit Louvain-la-Neuve liet in mei weten dat het eindelijk een deal had gesloten over de verkoop van BioAssays, dat producten en technologieën ontwikkelt voor onder andere in vitro diagnoses. Maar het bedrijf had eerder al deals gesloten voor een (gedeeltelijke) verkoop van de afdeling, die in extremis alsnog afsprongen. Deze keer is IBA dus wel in zijn opzet geslaagd. In een persbericht laat het bedrijf weten dat de transactie is afgerond.

IBA krijgt meteen 16,3 miljoen euro cash voor de verkoop. Daarbij komen nog mogelijke betalingen op basis van de prestaties van BioAssays. Op basis van de resultaten van 2013 kan IBA nog 1 miljoen extra verdienen, terwijl er op langere termijn nog een betaling van 1,4 miljoen euro mogelijk is als bepaalde doelstellingen worden gehaald. De deal zal een positief effect hebben van 3 miljoen euro op het nettoresultaat van IBA in 2013.

In tegenstelling tot wat IBA eerder liet weten, houdt het bedrijf dan toch geen minderheidsbelang in BioAssays. IBA had een optie om 15 procent van het bedrijf te houden, maar koos ervoor om die niet te lichten. 'Dat is in lijn met onze strategie om niet-kernactiva af te stoten', klinkt het.

Maar dat wil niet zeggen dat IBA zich niets meer moet aantrekken van de gang van zaken bij BioAssays. Het bedrijf neemt in de deal immers een deel van het risico op zich. IBA geeft voor de transactie een lening van 7,5 miljoen euro aan Argos Soditic. Maar die lening, die op zeven jaar wordt terugbetaald, hangt af van de bedrijfswinst die BioAssays draait. 60 procent van de EBIT boven een niet nader genoemd niveau wordt aangewend om die lening terug te betalen. Alles wat na zeven jaar niet is terugbetaald, is verloren, staat te lezen in het persbericht.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud