Advertentie

Syngenta haalt DevGen van de beurs

Thierry Bogaert, topman van DevGen.

Euronext Brussel verliest opnieuw een aandeel. Het Zwitserse Syngenta biedt 16 euro per aandeel om het Gentse agrotechbedrijf DevGen in te lijven. Dat is een premie van maar liefst 70 procent. Het bod waardeert DevGen op 388,8 miljoen euro.

De Tijd schreef vanmorgen al dat er een bod in de maak was op DevGen. Wie de biedende partij was, dat was nog niet duidelijk. Maar de aap kwam dus gauw uit de mouw, in een persbericht vanuit Gent. Het Zwitserse Syngenta wil DevGen inlijven. De twee bedrijven werkten sinds mei samen aan nieuwe insecticiden, een deal die DevGen van de nodige cash voorzag.

Devgen is gespecialiseerd in de ontwikkeling van nieuwe en betere rijstsoorten door veredeling en genetische manipulatie. Het bezit ook andere technologieën voor gewasbescherming, waar Syngenta dus al langer in geïnteresseerd is. Het bedrijf noteert sinds 2005 op de Brusselse beurs. Het trok naar Euronext Brussel tegen 7,50 euro per aandeel. Gisteravond stond de koers op 9,43 euro en bedroeg de beurskapitalisatie van het biotechbedrijf 228 miljoen euro.

Het bod van Syngenta waardeert DevGen op 388,8 miljoen euro. 'Dit bod bewijst nogmaals de waarde van de verwezenlijkingen van Devgen op tal van vlakken (...)', zegt CEO Thierry Bogaert in een persbericht. 'Ik feliciteer de ploeg die Devgen heeft opgebouwd. De nieuw ontwikkelde chemische en biotechnologische oplossingen om gewassen te beschermen, de nieuwe generatie hybride rijst en de zaadbusiness in India en Zuidoost-Azië zijn de bouwstenen van het bedrijf. Het personeel en management van Devgen zijn vastbesloten om van deze opportuniteit een succes te maken.'

De raad van bestuur van DevGen steunt, in afwachting van het prospectus, voorlopig het bod. Ze zal zich 'binnen afzienbare tijd' ook formeel uitspreken.

Het bod van Syngenta is er een onder voorwaarden. Zo moet het bedrijf minstens 80 procent van de aandelen in handen krijgen om het bod te doen slagen. Ook mag DevGen 'geen 'wezenlijke ongunstige verandering' ondergaan vooraleer de resultaten van het bod bekend zijn.

KBC Securities treedt op als enige financieel adviseur voor DevGen. Daarmee wordt de beurscarrière beëindigd door dezelfde bank die het bedrijf indertijd naar de beurs bracht. Syngenta laat zich adviseren door Credit Suisse.

Hoofdaandeelhouders van Devgen zijn de Nederlander Adrianus van Herk (18,6%) en biotech­investeerder Rudi Mariën (14%). De Nederlandse zaadexpert Wouter De Ruiter heeft 8 procent in handen, Gimv 6 procent. Het Amerikaanse agrotechbedrijf Monsanto, dat vroeger ook samenwerkte met DevGen, heeft nog 4,3 procent. Topman Thierry Bogaert en Remi Vermeiren (ex-KBC en bestuurder bij Devgen) zijn ook aandeelhouder.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud