Advertentie
Advertentie

Thrombogenics: 'We hebben veel geleerd in 2013'

©Dries Luyten

Thrombogenics haalde vorig jaar amper 20,2 miljoen euro omzet uit de verkoop van zijn oogmedicijn Jetrea. Het ontving bovendien 'iets meer dan 1 miljoen euro' aan royalties op de Jetrea-verkopen in Europa, waar partner Alcon aan het stuur zit. Dat blijkt uit het jaarrapport van het Leuvense biotechbedrijf.

'2013 is een jaar geweest waarin we veel geleerd hebben. We blijven ervan overtuigd dat Jetrea een grote, commerciële opportuniteit biedt. Maar we erkennen ook dat het tijd en verdere inspanningen zal vergen om het medicijn in de markt te zetten', meldt CEO Patrik De Haes bij de presentatie van de jaarcijfers. 'Jetrea is niet alleen een nieuw product. Het creëert meteen ook een compleet nieuwe manier om als chirurg om te gaan met de oogziekte VMA (Vitreomacular Adhesion). Dat is een nog grotere uitdaging voor ons.'

Thrombogenics lanceerde Jetrea in de VS met een eigen verkoopteam in januari vorig jaar. Vorige maand maakte het bedrijf reeds bekend dat nog maar 7.000 patiënten in de VS behandeld werden met Jetrea. De verkopen vertraagden in het tweede halfjaar zelfs ten opzichte van de eerste zes maanden. Dat bracht de raad van bestuur aan het twijfelen. Het resultaat was de beslissing om 'alle strategische opties' te bekijken om het potentieel van Jetrea in de VS te maximaliseren. Het bedrijf wordt bijgestaan door Morgan Stanley. In het jaarrapport gaat Thrombogenics daar niet dieper op in.

Vandaag blijkt dat die 7.000 patiënten een omzet van 20,2 miljoen euro opleverden. Buiten de VS, waar partner Alcon (Novartis) de verkoop op zich neemt, ligt de omzet nog lager. Maar dat is niet meer dan normaal aangezien het Europese geneesmiddelenagentschap pas in maart zijn fiat gaf voor lancering in Europa. Daarna moest Alcon ook nog akkoorden sluiten voor de terugbetaling van het medicijn. Dat is intussen al geregeld in het VK, Duitsland en Frankrijk.  

Thrombogenics krijgt royalties op de verkopen van Alcon en die bedroegen vorig jaar 'iets meer dan 1 miljoen euro'. Het is de eerste keer dat gegevens vrijgegeven worden over Jetrea in Europa.  Roderick Verhelst, analist van Petercam, had op 1,5 miljoen euro gerekend. Dit jaar zou de verkoop in Europa in een hogere versnelling moeten komen, onder andere omdat Jetrea nu ook gepromoot zal worden door de Novartis-ploeg die het miljardenmedicijn Lucentis - met eenzelfde doelpubliek van chirurgen - aan de man brengt. 'Dit is veelbelovend voor de evolutie van de verkopen in de komende jaren', meldt Thrombogenics.

Voor 2014 geeft Thrombogenics geen becijferde prognoses voor de verkopen in de VS en beperkt zich tot volgende outlook: 'We hebben een solide platform gecreëerd waarmee de verkopen in de komende jaren naar verwachting gradueel zullen stijgen.'

Het bedrijf somt wel enkele maatregelen en factoren op die daartoe moeten bijdragen. Eerst en vooral wordt Jetrea vanaf 1 januari direct terugbetaald, wat een financiële hindernis bij chirurgen wegneemt. 'En we hebben onze organisatie in de VS gehercalibreerd zodat die meer aangepast is om Jetrea in de markt te zetten voor een vroege behandeling van patiënten.' Tegelijkertijd voert het bedrijf een Fase 4-studie uit en zal het meer presentaties geven op oftalmologiecongressen.

Thrombogenics 2013 in een notendop:

Verkopen Jetrea in VS: 20,2 miljoen euro

Royalties op Jetrea buiten de VS: 'iets meer dan 1 miljoen euro

Totale inkomsten: 113 miljoen euro (dankzij 90 miljoen euro mijlpaalbetalingen Alcon)

Nettowinst: 26,4 miljoen euro

Kaspositie: 172 miljoen euro.

Thrombogenics besliste in februari 'alle strategische opties' te bekijken. Morgan Stanley is adviseur.

 

 

De totale inkomsten van Thrombogenics liepen in 2013 op tot 113 miljoen euro. Dat is grotendeels dankzij de 90 miljoen euro aan mijlpaalbetalingen die het bedrijf van Alcon kreeg na de lancering van Jetrea in de VS. De kosten voor onderzoek en ontwikkeling en voor verkoop en marketing gingen fors de hoogte in waardoor het nettoresultaat aftikte op 26,4 miljoen euro of 0,71 euro per aandeel. Thrombogenics sloot het jaar af met 172 miljoen euro cash op de bankrekening.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud