'Collectief vertrek lag nooit op tafel bij Fortis'

Er is deze zomer nooit sprake geweest van een collectief vertrek van Fortis-toplui. Dat zeggen verschillende bronnen in een reactie op de berichten over de groep. Zij ontkennen of nuanceren de feiten.

(tijd) - De Nederlandse zakenkrant NRC Handelsblad schreef gisteren dat Fortis afgelopen zomer op het punt stond vier van zijn hoogste topmensen te ontslaan. Volgens de krant stond niet enkel de positie van topman Votron ter discussie, maar ook die van voorzitter Maurice Lippens, vicevoorzitter Jan-Michiel Hessels en financieel directeur Gilbert Mittler.

Volgens NRC kwam het collectieve vertrek ter sprake tijdens een bijeenkomst van de raad van bestuur van Fortis op 11 juli 2008. De bedoeling was om het vertrouwen in Fortis te herstellen. Uiteindelijk ging het scenario niet door omdat Lippens weigerde op te stappen. Het bestuur besliste daarna dat één offer, het ontslag van Jean-Paul Votron, afdoende was, schrijft de krant.

Zelf vertrekken


Volgens onze informatie stelde Lippens die bewuste dag aan het nominatie- en remuneratiecomité en aan de raad van bestuur voor om zelf te vertrekken indien Jean-Paul Votron bleef. De raad vroeg, naar verluidt unaniem, aan Lippens om te blijven. Vicevoorzitter Jan-Michiel Hessels zou dan ook niet overwogen hebben om met Lippens op te stappen.

Topman Jean-Paul Votron gaf op de bewuste raad van bestuur een presentatie en zou een heel slechte indruk hebben nagelaten, klinkt het. Onze bronnen bevestigen een eerder relaas van de feiten dat stelt dat Votron Filip Dierckx, de topman van Fortis Bank, op de bewuste raad fel bekritiseerde.

Door die interventie werd uiteindelijk gekozen voor interimtopman Herman Verwilst. Dierckx was de man van Lippens voor de topjob bij Fortis-groep.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud