Bankenconsortium redt Hypo Real Estate

Het Münchense Hypo Real Estate is op de valreep gered van de ondergang. Een bankenconsortium verleent Duitslands tweede grootste hypotheekverstrekker een kredietlijn ter herfinanciering van haar activiteiten. De betrokken banken werden niet genoemd, noch een precieze som. Het krediet zou echter ettelijke miljarden bedragen.

(tijd) -  Daartegenover staat dat Hypo Real Estate de goodwill op haar participatie in Depfa Bank moet herwaarderen. Dat zal volgens analisten een significante impact hebben op het resultaat van Hypo Real Estate. Bovendien wordt het dividend van dit jaar geschrapt. Volgens de Duitse centrale bank moet de overeenkomst de leefbaarheid van de groep garanderen.

Hypo Real Estate is heel gevoelig gebleken voor de uitwassen van de kredietcrisis. In tegenstelling tot rivaal Commerzbank kon het als zuivere hypotheekverstrekker niet terugvallen op deposito's toen de interbankenmarkt stagneerde en banken ervan afzagen elkaar geld te lenen.

Hypo steunt op de interbankenmarkt en op financiering van de Bundesbank om jaarlijks haar activiteiten voor ongeveer 50 miljard euro te herfinancieren. Het grootste gedeelte hiervan gebruikt Hypo om kredieten te verstrekken aan overheden die deze gebruiken om tijdelijke hiaten in hun budget op te vullen.

Hypo Real Estate geraakte in de problemen na speculatie over Depfa, de Ierse dochter van Hypo. De verstrekker van kredieten aan overheden is door de kredietcrisis in de problemen gekomen met de financiering van langetermijnprojecten. 'De markt voor Depfa is dood', stelde The Financial Times eerder.

Hypo nam Depfa over in juli 2007 voor 5,7 miljard euro. Daardoor ontstond een van de grootste Duitse banken met een balanstotaal (op basis van 2006) van 385 miljard euro, een beurskapitalisatie van 10 miljard euro en 2.000 werknemers. De combinatie werd een wereldspeler voor financiering van lokale overheden en infrastructuurwerken. Eerder aasde het Belgisch-Franse Dexia volgens geruchten op Depfa.

Stijn Demeester
Roel Verrycken

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud