'Neen' effectief 'neen' bij Fortis

Aandeelhouders die tijdens de algemene vergadering van Fortis van volgende week stemmen tegen de nieuwe deal rond de financiële groep, kanten zich meteen ook tegen de akkoorden van oktober 2008. Dat heeft een advocaat van Fortis verduidelijkt. Er bestond verwarring over de juiste draagwijdte van een negatieve stem. Maar dat neemt volgens juristen niet weg dat er procedurele problemen blijven rond de algemene vergadering.

(tijd) - Het aandeel van Fortis staat vandaag opnieuw op verlies. Dat is al de derde dag op rij. Maandag kon de koers nochtans profiteren van de nieuwe akkoorden tussen de staat, Fortis en BNP Paribas die onder meer inhouden dat de Fransen geen 100 maar 10 procent verwerven van Fortis Insurance Belgium. Volgens diverse partijen heeft de koersval te maken met de onzekerheid rond de uitkomst van de algemene vergaderingen van volgende week, vooral die in Brussel.

De onzekerheid heeft deels te maken met de juridische onduidelijkheid rond de stemming op de algemene vergadering. Daarbij draait het vooral rond de draagwijdte van een afwijzing van de punten 2.7 (de verkoop van de resterende 50 procent plus één aandeel van Fortis Bank aan de overheid) en 2.9 (de transacties met BNP Paribas). De agendapunten zijn exact dezelfde als bij de bijeenroeping van de algemene vergadering, ook al liggen er intussen nieuwe overeenkomsten op tafel. 

Addendum

In een addendum bij de circulaire voor de aandeelhouders had Fortis verduidelijkt dat de oude agenda impliciet ook de nieuwe akkoorden omvat. Dat heeft tot gevolg dat bij een negatieve stemming de nieuwe deal niet in werking treedt en 'het initiële Protocole d'Accord van 10 oktober 2008 de partijen verder blijft verbinden zonder de verbeteringen van het avenant (de nieuwe deal)', aldus het addendum. Een aantal juristen had die zin verstaan als zouden de aandeelhouders bij een negatieve stemming alleen maar de nieuwe akkoorden verwerpen, maar de oude goedkeuren. 'Een 'neen' is dus eigenlijk een 'ja', viel eerder te horen bij het advocatenkantoor Modrikamen. 

Ook het juridische advieskantoor Deminor had vragen en liet zijn advocaat zijn confrater die Fortis bijstaat, aanschrijven om verduidelijking te verkrijgen. De Fortis-advocaat antwoordde gisteren en bevestigde dat een 'neen' ook een verwerping van de oude deal inhoudt. Volgens Kathleen Steel, de woordvoerster van Fortis-holding, gaat het geenszins om een nieuwe beslissing en herhaalt Fortis gewoon wat in de circulaire staat.

Dat protocol, dat bestaat uit getekende overeenkomsten tussen de partijen, kan enkel op twee manieren worden geannuleerd: door een beslissing van een rechtsinstantie of omdat een of andere partij zich terugtrekt. Het avenant, de heronderhandelde deal van eind vorige week, wordt bij een neen-stem wel juridisch geannuleerd. Dat is het gevolg van een opschortende bepaling in de overeenkomst.

Daarmee is echter niet alle kritiek op de algemene vergadering van de baan. 'Er blijven procedurele problemen', zegt Laurent Arnauts van het kantoor Modrikamen. 'Er is nog steeds het feit dat de dagorde eigenlijk verandert zonder nieuwe algemene vergadering. Ook is er de bepaling dat enkel wie voor 14 oktober 2008 aandeelhouder was over alles mag meestemmen. Dat is conform het arrest van het hof van beroep. De bepaling was logisch en normaal bij een vergadering over de oude akkoorden, maar blijft van kracht nu ook de nieuwe deal wordt voorgelegd. Dat is toch een beetje een bom onder de stemming omdat een aantal aandeelhouders worden geweerd op basis van een beslissing van het hof van beroep dat geen kennis had van de nieuwe akkoorden.'

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud