'Verkoop Fortis aan BNP Paribas niet rechtsgeldig'

©AFP

'Het is aan de aandeelhouders en niet aan de rechtbank om te beslissen over de verkoop van de Fortis-onderdelen aan BNP Paribas.' Dat heeft het openbaar ministerie donderdag gezegd in het kort geding bij de rechtbank van Koophandel in Brussel.

(tijd) - Volgens het openbaar ministerie is de verkoop van Fortis-onderdelen aan de Franse bank BNP Paribas niet rechtsgeldig. 'De overheidsonderhandelaars hadden geen geldig mandaat', stelt het OM. 'Er was een buitengewone algemene vergadering van de aandeelhouders nodig.'

Dat is gezegd in de zaak die advocaat Mischaël Modrikamen namens een groep gedupeerde Fortis-aandeelhouders vorige week heeft ingeleid voor de rechtbank van Koophandel in Brussel.

'Het is niet aan het gerecht om een oordeel te vellen over de transactie', aldus het OM. 'De buitengewone algemene vergadering van 2 december moet oordelen over een verkoop en de rechtsgeldigheid ervan.' Het is volgens het OM aan de aandeelhouders om te beslissen of de verkoop mag doorgaan, of hij moet afgeblazen worden dan wel of er wijzigingen moeten worden aangebracht aan de modaliteiten.

Het openbaar ministerie vindt ook dat een nog aan te duiden bestuurder ad hoc en een college van deskundigen de BAV tegen 2 december correct moet informeren over de financiële situatie van Fortis.

Het is aan de rechter om na de debatten eventueel bepaalde maatregelen op te leggen. Hij spreekt zich echter niet uit over de grond van de zaak. Aan het einde van het kort geding is het geschil dus niet definitief opgelost.

Het proces in kort geding gaat woensdag verder.

LB

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud