'Akkoord kost KBC 100 miljoen per jaar'

©BELGA

Het nieuwe begrotingsakkoord kost KBC jaarlijks zo'n 100 miljoen euro vanaf 2011. Dat berekende Ivan Lathouders, analist van Bank Degroof. Beurshuis Oddo Securities komt voor KBC zelfs aan 120 tot 150 miljoen. KBC meldt dat de criteria en parameters nog niet bekend zijn, dus dat een berekening vooralsnog onmogelijk is.

(tijd) - De bedragen die de financiële sector op tafel moet leggen zijn veel hoger dan diegene die tot dusver circuleerden. De banken moeten een bijdrage betalen als een soort verzekeringspremie, omdat de overheid er voor garant staat dat er geen enkele financiële instelling over de kop kan gaan.

In ruil moeten de banken een heffing betalen op basis van de inlagen op spaarrekeningen, zichtrekeningen en termijnrekeningen. De banken betaalden tot dusver al een bijdrage in een fonds voor de bescherming van de spaarder, maar die wordt nu fors opgetrokken.

Vanaf 2011 moeten de banken een jaarlijkse premie betalen van 15 basispunten op de 260 miljard euro die op Belgische bankrekeningen staat. De maatregel geldt ook voor de verzekeraars. Die moeten een jaarlijkse vergoeding betalen op de inlagen van hun tak21-producten. Samen geeft dat een bedrag van 540 miljoen euro.

Lathouders berekening voor KBC gaat als volgt. KBC heeft zo'n 49 miljard euro deposito's. Daarop betalen ze een premie van 15 basispunten: 73,5 miljoen euro. Hij veronderstelt voorts dat KBC zo'n 20 procent marktaandeel heeft op de markt voor tak21-verzekeringsproducten, die in totaal zo'n 150 miljoen euro zou moeten betalen. De bijdrage van KBC bij de tak21-producten is dan 30 miljoen euro, wat de totale kostprijs op 103,5 miljoen euro zou brengen.

Oddo Securities komt voor KBC zelfs aan een schatting van 120 tot 150 miljoen euro impact op kruissnelheid. Dat komt overeen met 7 procent van het genormaliseerd resultaat. Volgens Oddo zouden de maatregelen Dexia maximaal 100 miljoen kosten (6 procent van het resultaat) en loopt de factuur voor BNP Paribas Fortis op tot 200 miljoen of 3 procent van het resultaat. Het beurshuis voegt er echter aan toe dat het nog maar gaat om een grootteorde omdat het de banken nog niet kon contacteren om de cijfers te verfijnen.   

REACTIE

KBC-woordvoerster Viviane Huybrecht beklemtoont dat de criteria en parameters nog niet bekend zijn, waardoor een echte berekening nog onmogelijk is. 'We vragen ons dus af hoe de analist deze berekening dan wel kan maken.'

Ook bij Dexia beklemtoont men dat het tijd zal vragen om de details te bestuderen. 'Het is niet zeker dat wij hier snel over zullen communiceren.'

JDS/BB

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect

Gesponsorde berichten

n