Advertentie

11.000 bankenjobs weg sinds begin crisis

©Photo News

Bij ING gaan de komende drie jaar in België 1.000 banen voor de bijl. Het is al de derde grootbank in ons land in enkele maanden tijd die een forse afslanking aankondigt. Met inbegrip van die saneringen verliezen alle banken samen om en bij 11.000 jobs sinds de crisis van 2008, leert een berekening van De Tijd. Dat is 17,5 procent of bijna een vijfde van het totaal.

Gisteren was het door de ingreep bij ING een nieuwe bijltjesdag voor de veelgeplaagde financiële sector in ons land. Ook al is de herstructurering minder erg dan gevreesd - er was sprake van een mogelijk verlies van 2.000 jobs - en denkt ING dat natuurlijk verloop zal volstaan voor de inkrimping, toch gaat een tiende van de banen bij de bank verloren. Als reden geeft ze op dat haar klanten sneller op grote schaal online bankieren dan gedacht.

Ook bij Belfius en BNP Paribas Fortis staan heel wat arbeidsplaatsen op de tocht. Samen zijn de drie grootbanken - KBC ontsnapt tot nader order - van plan de komende drie jaar zo’n 3.200 tot 3.500 jobs te schrappen.

Dat komt boven op het banenverlies van de voorbije jaren in de sector. Het is moeilijk dat verlies gedetailleerd in kaart te brengen. Maar een goede graadmeter is de nauwkeurig bijgehouden evolutie van de werkgelegenheid in het paritair comité dat de banken omvat, maar niet de spaarbanken zoals Argenta en Record Bank en ook niet de zelfstandige bankagenten. De financiële instellingen van dat comité hadden eind vorig jaar naar schatting bijna 55.500 mensen in dienst. Dat zijn er zo’n 7.500 minder dan in het precrisisjaar 2007.

Samen met de plannen van de grootbanken geeft dat ruim 10.700 tot 11.000 verloren jobs in vijf jaar tijd. Deze oefening is om een aantal redenen onvolledig. Toch geeft ze een goed beeld van hoe de crisis en andere factoren lelijk huishouden in een sector die traditioneel belangrijk is voor de werkgelegenheid en de economie.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud