Aandeelhouders verwerpen Fortis-deal

©Photo News

De aandeelhouders van Fortis hebben tegen de ontmanteling van Fortis gestemd. Zowel de verkoop van de Nederlandse Fortis-activiteiten als de herziene deal met BNP Paribas werden naar de prullenmand verwezen. Vooral de stemming over de BNP Paribas-deal bleek bijzonder nipt. De Franse bank noemde in een korte reactie de neen-stem van Fortis-aandeelhouder Ping An cruciaal, en liet weten ontgoocheld te zijn over de uitkomst van de bav.

(tijd) - Op de drukst bijgewoonde aandeelhoudersvergaderingen  uit de Belgische beursgeschiedenis stemde uiteindelijk slechts 49,74 procent van de aandeelhouders  voor de verkoop van Fortis Bank aan BNP Paribas.

Ongeveer 221,2 miljoen aandelen stemden tegen, 218,9 miljoen aandelen stemden voor. De toekomst van de Fortis-holding is dus bepaald door slechts 2,3 miljoen aandelen. Door de beslissing om de verkoop van Fortis Bank naar de prullenmand te verwijzen werd er ook niet meer gestemd over de verkoop van Fortis Verzekeringen.

De aandeelhouders van Fortis hadden daarvoor al tegen  de verkoop van de Nederlandse Fortis-activiteiten aan de Nederlandse overheid gestemd.  Slechts 42,99 procent van de aandeelhouders stemde voor.

Ophef


In de loop van de vergadering was heel wat ophef ontstaan over het feit dat de aandeelhouders de vraag zouden  voorgelegd krijgen of de 125 miljoen aandelen van Fortis zonder stemrecht toch konden worden aangewend bij de stemming over de ontmanteling van de groep. Het gebruik van die aandelen  kon een doorslaggevende rol spelen bij de stemming over de transacties met de Nederlandse overheid en BNP Paribas. Maar op de valreep werd beslist de vraag over de opgeschorte aandelen niet aan de aandeelhouders voor te leggen.

Die hadden voordien uitermate verontwaardigd gereageerd op het nieuws dat er zo'n mogelijk voorstel zou komen. Sommige aandeelhouders dreigden met nieuwe rechtszaken.

Experts


De experten die het eerste luik van de aandeelhoudersvergadering voorzaten, hadden voor de stemming nog laten weten achter de heronderhandelde deal met BNP Paribas en de overheid te staan. 'We kunnen ook ja zeggen tegen de concrete modaliteiten van de overeenkomst', verklaarde Remi Vermeiren, een van de leden van het expertencomité.

Vermeiren wees  erop dat de experten niet aanwezig waren bij de nieuwe onderhandelingen tussen de betrokken partijen. Volgens Vermeiren liggen de resultaten van het hernieuwde akkoord in lijn met de aanbevelingen van de experten, maar niet volledig. 'Zo gaat er geen 25 procent + 1 aandeel van de Fortis Bank naar de holding'.  Toch zegt het expertencomité zich in de nieuwe deal te vinden.

Bijna 5.000 aandeelhouders waren naar Brussel afgezakt om de buitengewone vergadering van Fortis bij te wonen. Daarmee is de Fortis-aandeelhoudersvergadering de drukst bijgewoonde in de Belgische beursgeschiedenis, met meer deelnemers dan op de bijeenkomsten van Lernout & Hauspie en de Generale Maatschappij. In totaal was 20,32 procent van het kapitaal vertegenwoordigd.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud