Advertentie
Advertentie

5,1 miljoen euro voor topmanagers Belfius

Vorig weekend betoogden 'indignados' aan het Belfius-hoofdkantoor in Brussel (foto: Belga)

De directieleden van Belfius Bank en vier andere toplui kregen in 2011 in totaal 5,1 miljoen euro uitgekeerd. Ex-CFO Xavier de Walque vertrok met een exitpremie van 720.000 euro.

De cijfers staan in het pas gepubliceerde jaarverslag van de vroegere Dexia Bank, die intussen in staatshanden is. Voor het eerst geeft de bank, die transparantie voortaan hoog in het vaandel voert, details over de verloning van haar toplui. Toen ze nog deel uitmaakte van de groep Dexia, was de informatie daarover zeer algemeen.

Het grootste deel van de vergoeding, goed 3 miljoen euro, ging als vaste bezoldiging naar de leden van het directiecomité. Zij waren in 2011 met elf, maar dat was een uitzonderlijke toestand wegens enkele wissels. Bonussen waren er amper

Voor 2011, een jaar met bijna 1,4 miljard euro verlies, werden ze geschrapt. De directie kreeg enkel in totaal 0,6 miljoen aan uitgestelde bonussen van 2009 en 2010 uitgekeerd.

Normaal zou dit jaar nog een deel van die variabele vergoedingen volgen, maar in het kader van de matiging door de bank besloot de raad van bestuur eind maart van dit jaar die uitbetaling te laten vallen.

Verbreking

Het jaarverslag vermeldt ook dat één directielid een verbrekingsvergoeding kreeg van 720.000 euro. Er staat niet bij wie, maar volgens Moniek Delvou, de woordvoerster van de bank, gaat het om Xavier de Walque die in mei vorig jaar vertrok als financieel directeur en als vicevoorzitter van het directiecomité. 

De vergoeding wekt verwondering omdat De Walque volgens het jaarverslag zelf ontslag nam, wat Delvou beaamt. ‘Maar hij was ook aan de slag voor de groep Dexia, en daarom geldt voor hem een regeling die Dexia met hem uitwerkte.’

Het gebeurt wel vaker dat toplui krachtens hun contract recht hebben op een exitpremie, zelfs als ze zelf opstappen. Zo vertrok Herman Verwilst in 2008 uit eigen beweging als topman van Fortis. Toch lag voor hem een premie van 4,8 miljoen klaar, die na fel politiek protest werd teruggebracht tot 0,8 miljoen.

Toch geeft de hoge exitpremie voor De Walque, die mogelijk overeenkomt met een jaar basisloon, te denken. Ter vergelijking: de nieuwe CEO van Belfius, Jos Clijsters, verdient ongeveer 600.000 euro per jaar.

De groep Dexia kwam eerder al in het nieuws met hoge vergoedingen voor haar topmanagers, dito vertrekpremies en de beslissing functiepremies in het leven te roepen ter vervanging van bonussen.

De Walque, die nu aan de slag is bijde investeringsmaatschappij Cobepa, begon in 2001 te werken voor Dexia. Hij ging een paar keer over en weer tussen de bank en de groep. Bij beide was hij financieel directeur. De Walque, die gisteren niet bereikbaar was voor commentaar, had het moeilijk met het beleid van de groep van CEO Pierre Mariani.

Hij verdedigde de bank vurig tegenover het moederhuis, dat er financieel zwaar op leunde. Uiteindelijk gooide hij de handdoek in de ring, net als Stefaan Decraene, de CEO van de bank.

De­craene kreeg geen exitpremie. ‘Hoe rechtmatig hun redenen van vertrek ook mogen zijn, men kan er niet omheen dat hun vertrek heeft bijgedragen tot de onthoofding van de Belgische tak (van Dexia, red.)’, staat in het rapport van de bijzondere Dexia-commissie van de Kamer.

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud