AV Gent keurt verkoop Fortis Bank goed

Tumult op de AV van Fortis (foto Lieven Van Assche) ©Lieven Van Assche

Op de algemene vergadering van Fortis te Gent heeft een overgrote meerderheid van 72,99% van de aandeelhouders dinsdag voor de verkoop van Fortis Bank aan BNP Paribas gestemd. Om de deal definitief te maken moet ook woensdag in Utrecht nog een ja-stem volgen.

De Franse instelling verwerft ook een belang van 11,8 procent in de portefeuille met gestructureerde kredieten. De Belgische overheid zal 43,5 procent van het SPV controleren en Fortis-holding 44,7 procent.

De notering van het aandeel-Fortis blijft opgeschort tot de holding, na de algemene vergadering in Utrecht, met een persbericht komt.

Van de 658 miljoen aanwezige aandelen of 26,15 procent van het aandelenkapitaal, stemde 454 miljoen voor de deal met BNP Paribas. 168 miljoen aandelen stemden tegen en er waren 36 miljoen onthoudingen.

Ultiem voorstel

Het kamp Modrikamen en Deminor deden een ultiem voorstel op de algemene vergadering van Fortis te Gent. Ze stelden voor om twee stemmingen te laten gebeuren, een met het pakket aandelen waarvoor Fortis-holding gemandateerd is, de andere zonder. De Mey antwoordde kort dat een dergelijk voorstel technisch niet mogelijk is en juridisch niet haalbaar. Daarop riep Modrikamen op de zaal te verlaten, waarop de zaal leegstroomde.

Enkel adviesbureau Deminor bleef voor de stemming en stemde tegen. In een reactie zegt Deminor dat velen die neen zouden hebben gestemd, de zaal hadden verlaten voor de stemming.

Ontspoord

Na een relatief kalm begin was de algemene vergadering van Fortis te Gent danig ontspoord. Advocaat Modrikamen liet het vuur in de pan slaan door met succes te vragen dat de aandeelhouders zouden rechtstaan en naar het podium zouden gaan om zijn eis dat een omstreden pakket aandelen niet mag meestemmen, kracht bij te zetten. Daarop werden er schoenen, stemkastjes en muntstukken gegooid naar de bestuurders, maar Modrikamen drong er snel op aan de waardigheid te bewaren.

De stemming keerde echter compleet na de toespraak van advocaat Mischaël Modrikamen. In een vurig pleidooi legde hij de kwestie van de ruim 170 miljoen Fortis-aandelen op tafel. Het kantoor wil de aandeelhouders op de algemene vergadering van Fortis laten stemmen over de vraag of meer dan 170 miljoen Fortis-aandelen – Modrikamen heeft het in totaal zelfs over naar schatting 200 tot 250 miljoen aandelen -  al dan niet stemrecht mogen hebben.

Het gaat om aandelen van partijen die de Fortis-holding gemandateerd hebben om in hun naam te stemmen. Volgens Modrikamen had de holding daarover een transparantieverklaring moeten publiceren. Hij kaartte de zaak maandagnacht al aan bij de voorzitter van de rechtbank van koophandel van Brussel, Francine De Tandt, maar die verklaarde zijn verzoek tot schorsing van het stemrecht onontvankelijk.

Modrikamen hitste het publiek op en besloot met de uitspraak: 'Respecteer de aandeelhouders of stap op', waarop het voltallige publiek rechtstond en het ontslag van de raad van bestuur eiste.

 

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud