AV Arcopar ontaardt in tumult

Arcopar-vereffenaar Francine Swiggers wordt door de aandeelhouders stevig onder vuur genomen door de aandeelhouders - Foto Belga ©BELGA

Advocaat Geert Lenssens gaat op de algemene vergadering van Arcopar de nietigheid van de vergadering vragen, zo zei hij voor aanvang van de zitting. Volgens hem treedt Arcopar de vennootschapswetgeving met de voeten, onder meer wegens een gebrek aan transparantie.

'Ik heb eerder deze week de inbreuken door een deurwaarder laten vaststellen', aldus Lenssens. Uiteindelijk is het de handelsrechter die zal moeten beslissen over de nietigheid.

Arcopar is een deelvennootschap van Arco, die door de val van Dexia in de problemen is gekomen en daarom wordt vereffend. Op de algemene vergadering, waar geen pers is toegelaten, zijn een 100-tal aandeelhouders aanwezig.

De vergadering verloopt bijzonder woelig: er wordt geschreeuwd en geapplaudiseerd. Verschillende actiegroepen zoals Deminor en 'Geld Terug van Arco' kondigden aan het ontslag van Francine Swiggers en Marc Tinant als vereffenaars te vragen. Maar het agendapunt wordt na bijna een uur palaveren nog steeds geweigerd.

Lenssens gooit het over een andere boeg en wil de nietigheid van de AV vragen. Hij wijst erop dat arikel 410 van de vennootschapswetgeving wordt geschonden. 'We hebben geen register van aandeelhouders gekregen. Ook de geconsolideerde jaarrekeningen ontbreken. In de interne jaarrekening van Arcopar willen we een detaillijst krijgen van de effecten die nog in portefeuille zijn en willen we weten hoeveel Swiggers en Tinant verdienen'.

De advocaat vreest bovendien dat de huidige vereffenaars de afwikkeling nog jaren zullen laten duren, 'langer dan Sabena en dat duurt al twaalf jaar'. Al die tijd zouden aandeelhouders, ondanks de staatsgarantie, niet aan hun geld kunnen. 'Sommigen riskeren zelfs te overlijden voor het dossier is afgerond', aldus Lenssens, die erop wijst dat Arcopar 660.000 vennoten telt.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content