Aandeel Fortis zakt bij hervatting

Francine De Tandt, de voorzitster van de Brusselse rechtbank van Koophandel ©BELGA

Het aandeel van de Fortis-holding schoot bij de openingsbel op Euronext Brussel op 9 uur meer dan 9 procent hoger. Na ruim twintig minuten staat het aandeel echter al 2 procent lager op 0,69 euro. De handel in Fortis werd hervat na de schorsing van dinsdagnamiddag wegens de uitspraak in de rechtszaak over de verkoop van de activiteiten aan BNP Paribas.

(tijd) - De verkoop van de belangrijkste activiteiten van Fortis aan de Franse bankgroep BNP Paribas hoeft niet te worden opgeschort. Dat heeft Francine de Tandt, de voorzitster van de Brusselse kamer van Koophandel, dinsdagmiddag verklaard. Advocaat Mischaël Modrikamen, die om de opschorting had gevraagd, zegt in beroep te zullen gaan tegen het vonnis van de Brusselse rechtbank van Koophandel.

Volgens de Tandt was er wel degelijk sprake van overmacht tijdens de crisisweekends van Fortis, en hoeft de ontmanteling van de groep daarom niet worden opgeschort.

De Tandt zegt ook een comité van experts te zullen aanstellen die de financiële situatie van Fortis moeten doorlichten. 'Daar hebben de aandeelhouders recht op', zegt ze. Het comité zal uit drie leden bestaan: de bedrijfrevisor Jean-François Cats, Eric Debot en Dirk Smets. Smets is een bedrijfsrevisor met ervaring in beursvennootschappen. Hij is al vaak aangeduid als expert bij de liquidatie van beleggingsondernemignen.

Moeilijke omstandigheden

In haar betoog had de rechtbankvoorzitster duidelijk oog voor de extreem moeilijke omstandigheden waarin Fortis zich bevond, zowel in het eerste al in het tweede weekend waarin over de situatie bij de groep werd onderhandeld. Volgens De Tandt verplichten de statuten van Fortis niet dat de aandeelhouders van de groep zich niet moeten uitspreken over de transactie.

'Op 25 september besefte Fortis dat het met een ernstig liquiditeitsprobleem zat', zei de voorzitster. 'De nieuwe CEO Dierckx heeft dan contacten geleid met de Belgische overheid, ING en BNP Paribas om de situatie het hoofd te bieden.'

'Die bewuste vrijdagavond was de interbankenmarkt opgedroogd voor Fortis, terwijl het daar normaal gezien over miljarden euro's kan beschikken.'

'De staat moest dat weekend ingrijpen voor de aandeelhouders, maar vooral voor de talrijke klanten van Fortis.' Door de transacties met de Benelux-overheden werd de liquiditeitenstroom bij Fortis verbeterd, meent de rechter. Bovendien werd de raad van bestuur van Fortis tijdens dat eerste weekend niet buitenspel gezet door de Benelux-staten, merkt De Tandt nog op.

Grote risico's

Ook in het weekend van 4-5 oktober, het weekend waarop de kernactiviteiten van Fortis werden verkocht aan BNP Paribas, was de manoeuvreerruimte van de groep erg beperkt geworden, meent de rechtbankvoorzitster. De raad van bestuur had geen andere keuze dan de voorstellen van het tweede weekend te ervaren. 'Er was geen marge meer. En anders zou de bank niet meer kunnen voortbestaan.'

'Er stonden Fortis grote risico's te wachten op de financiële markten in de maandag na het tweede weekend', legt de Tandt uit. 'Fortis werd daarop attent gemaakt door de CBFA en BNP Paribas.' 'Fortis kwam dat weekend tot de vaststelling dat een transactie met BNP Paribas het voortbestaan van de bank kon garanderen.' 'De raad stelde vast dat de transactie voldoende liquiditeiten zou genereren om het voortbestaan van de bankpoot te garanderen.'

De Tandt maakte wel duidelijk dat Fortis te weinig transparant is geweest tegenover zijn aandeelhouders. Vandaar dat er volgens haar een comité van experts moet komen om die transparantie te bewerkstelligen.

Opschorting handel

De handel in het aandeel Fortis werd disndagnamiddag opgeschort in afwachting van de uitspraak van de Rechtbank van Koophandel. De nervositeit bij beleggers was groot: het aandeel stond net voor de opschorting van de handel 11,6 procent lager op 0,71 euro. De handel in het aandeel Fortis zou morgen worden hervat.

De Tijd brachtlive verslag uit vanuit de Brusselse rechtbank van Koophandel via de Bear&Bull Live Blog. Klik hier om het verslag te herlezen.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud