Advertentie

Aandeelhouders wikken exit uit bad bank Fortis

Royal Park Investments wordt geleid door CEO Danny Frans (rechts) en financieel directeur Jacques Straetmans (foto: Thieery du Bois). ©Thierry du Bois

Royal Park Investments (RPI), de bad bank waarin een fors pakket rommelkredieten van Fortis is ondergebracht, staat mogelijk voor een ingrijpende verandering. Het vehikel bekijkt of zijn aandeelhouders kunnen uitstappen. Dat zou niet alleen de federale overheid ten goede komen maar ook verzekeraar Ageas.

Na de implosie van Fortis in 2008 bikkelden de Belgische staat, BNP Paribas en Fortis (nu Ageas) lang over de 20,5 miljard aan rommelkredieten van de bank-verzekeraar. Iedereen wilde een zo klein mogelijk risico op dat toen erg toxische papier. Uiteindelijk werden de kredieten in de bad bank Royal Park
Investments gestopt, met Ageas en de staat als grootste aandeelhouders en BNP Paribas als kleinere partij.

Goed vier jaar later is de situatie helemaal gekeerd. De marktomstandigheden zijn in die mate verbeterd en de portefeuille is zodanig beheerd dat de aandeelhouders mogelijk zonder verlies kunnen uitstappen. Dat is ook de zakenbanken niet ontgaan, die de betrokken partijen bestoken met voorstellen. En ze vinden gehoor. De leiding van RPI gaat op verzoek van de raad van bestuur na of het moment voor een exit geschikt is.

Volgens onze informatie stuurde vooral de federale overheid aan op zo’n strategische analyse. De staat heeft 43,5 procent van RPI in handen en bracht 740 miljoen euro in. Maar niet alleen daarom belangt de bad bank van Fortis ons allemaal aan. De overheid staat ook nog eens garant voor het schuldpapier dat RPI uitgaf en dat nog goed is voor 4,2 miljard euro.

Dubbel

De staat kan met een uitstap een dubbelslag slaan: zijn schulden afbouwen en de berg aan overheidsgaranties voor financiële spelers, vooral de restbank Dexia, verminderen. Zo’n operatie zou aansluiten bij de strategie van de zes partijen van de regering-Di Rupo om de financiën van de overheid te verbeteren door de verkoop van overheidsparticipaties. RPI wordt gezien als het eerste dossier dat daarvoor in aanmerking komt.

Maar ook de Bel20’er Ageas, met 44,7 procent de grootste aandeelhouder van RPI, en BNP Paribas zouden wel varen bij een ommezwaai bij de bad bank van Fortis. Ageas zou opnieuw korte metten kunnen maken met een kwalijk stukje erfenis uit zijn verleden en zich beter kunnen toeleggen op zijn kernactiviteit: het verzekeren.

Maar zover is het nog niet. Het is eerst wachten op de uitkomst van de analyse voor verdere stappen kunnen worden gedaan. ‘In deze fase wordt enkel gekeken of de markt voldoende verbeterd is om het debat niet-theoretisch te voeren’, zegt een bron. 

Geen van de betrokken partijen wou commentaar kwijt, ook CEO Danny Frans van RPI niet.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud