Advertentie

Activisten sturen aan op opbreken RHJ

Leonhard Fisher, de CEO van RHJ International (foto: Wim Kempenaers) ©Wim Kempenaers (WKB)

Een groep aandeelhouders van RHJ International dringt aan op het opbreken van de Brusselse holding. Ze geloven dat de groepswaarde van RHJ International ver onder de som van de onderdelen ligt.

De aandeelhoudersgroep bestaat uit Equilibria Capital, Polar Capital, Mantra Investissement, Alpha Plus en Overseas Asset Management. Samen hebben ze 4 procent van RHJI in handen. Dat lijkt weinig, maar volstaat doorgaans om een aandeelhoudersrevolte op te starten. Zo is de ontmanteling van ABN AMRO in 2007 begonnen via een aandeelhouder die luttele 1 procent van de grootbank controleerde.

Ze melden dat ze, in lijn met hun rechten, enkele resoluties hebben toegevoegd aan de agenda van de algemene vergadering die op 18 juni wordt gehouden.

Equilibria Capital is geen onbekende voor RHJI. Vorig jaar nam het hefboomfonds geleid door Daniel Tafur RHJI al eens in de tang. Maar het beloofde vuurwerk op de algemene vergadering liep uit op een sisser.

Grote kuis

De voorstellen die Equilibria dit jaar voorlegt, slaan op het wijzigen van de raad van bestuur, het uitkeren van 1,75 euro cash per aandeel aan de aandeelhouders, een strengere begrenzing van de vergoedingen van het management, en het opbreken van het bedrijf.

Sinds de beursgang in 2005 daalde de waarde van de aandelen RHJI met 80 procent, betoogt de aandeelhoudersgroep. Bovendien heeft het bedrijf verliezen geboekt in zeven van de negen voorbije jaren, samen goed voor een gecumuleerd verlies van 1,2 miljard euro.

Er was al eerder druk om zwaar in te grijpen bij RHJI, gefocust op een cashuitkering en op de vergoeding van CEO Lenny Fischer. Hoewel daarbij nog niet letterlijk gewag werd gemaakt van het opbreken van het bedrijf, komt een cashuitkering daar impliciet wel op neer: RHJI omvat na de verkoop van zijn industriële erfenis enkel de private-bankingactiviteiten van Kleinwort Benson, en cash.

De aandeelhouders hebben weinig vertrouwen in het management, en menen dat de structuur boven Kleinwort Benson, op zich een waardevolle en goed gefinancierde bank, enkel afbreuk doet aan de waarde ervan. Na het opbreken van de maatschappij kan de aandelenkoers (nu iets boven 4 euro) volgens hen nauwer gaan aanleunen bij de boekwaarde van 7,3 euro per aandeel.

BHF

De cashuitkering waar ze om vragen, zou ook de overname van BHF-Bank in Duitsland, die ze 'ondoordacht' noemen, onmogelijk maken. RHJI kreeg tot nu toe niet de toestemming van de Duitse toezichthouder BaFin voor die overname, waarvan het proces al ruim twee jaar aansleept.

BaFin maakt zich zorgen over de herfinanciering van BHF-Bank als die bij RHJI zou terechtkomen. RHJI en zijn topman Lenny Fischer worden in Duitsland gezien als 'sprinkhanen' die hun doelwitten kaalvreten. De aandeelhouders sturen erop aan dat RHJI de overname laat varen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud