Ageas klopt prognoses

Bart De Smet, CEO van Ageas (foto: Lieven Van Assche) ©Lieven Van Assche

Ageas kon met zijn verzekeringsactiviteiten over het derde kwartaal een iets beter dan verwachte nettowinst voorleggen. Het contrast met het beroerde zomerkwartaal van 2011, toen de eurocrisis hard toesloeg, is groot.

'De resultaten zijn zeer bemoedigend en we doen er alles aan om de vaart erin te houden', vat Ageas-topman Bart De Smet de resultaten samen.

De verzekeringsholding Ageas puurde uit de eigenlijke verzekeringsactiviteiten in het derde kwartaal 147 miljoen euro nettowinst, iets beter dan de 143 miljoen die analisten gemiddeld verwachtten. Het contrast met het beroerde derde kwartaal van 2011, toen de Griekse crisis het kwartaalresultaat dieprood kleurde, is groot.

Dankzij een boekhoudkundige meerwaarde op de calloptie op de aandelen BNP Paribas en een positief resultaat van Royal Park Investments, de 'bad bank' van het voormalige Fortis waar Ageas voor 45 procent in participeert, boekte Ageas op de algemene rekening een winst van 67 miljoen. Daardoor kwam de globale nettowinst uit op 214 miljoen euro, tegenover een monsterverlies van 475 miljoen een jaar eerder.

Over de eerste negen maanden van 2012 haalde Ageas 518 miljoen euro nettowinst of 2,17 euro per aandeel, ook iets beter dan verwacht. En ook dat is bijna het spiegelbeeld van het verlies van 534 miljoen of 2,07 euro per aandeel over de eerste negen maanden van 2011.

De verzekeringsgroep zag de premie-inkomsten stijgen tot 15,5 miljard euro, dat is 20 procent meer dan tijdens de eerste negen maanden van vorig jaar en dat zowel in levens- (premie-inkomen van 11,1 miljard euro) als in de schadeverzekeringen (premie-inkomen van 4,3 miljard euro). Gunstige wisselkoersen droegen 5 procentpunten bij tot die groei.

Azië

Met de verzekeringen boekte Ageas een nettowinst van 450 miljoen euro. De levensverzekeringen droegen voor 293 miljoen euro bij aan dat nettoresultaat. Vooral Azië droeg bij tot de positieve ontwikkeling. Daar bleven de premie-inkomsten, in lijn met het eerste halfjaar, sterk groeien, en dan vooral in Thailand, Maleisië en China. In continentaal Europa bleef het nettoresultaat in de tak levensverzekeringen eerder stabiel.

Ook de tak schadeverzekeringen kon buigen op hogere premie-inkomsten en betere resultaten dankzij een verbetering van de operationele prestaties. De schadeverzekeringen boekten een nettowinst van 143 miljoen euro tegenover 57 miljoen euro vorig jaar.

Beleggersdag

In september kondige Ageas op de beleggersdag in Londen aan dat het tegen eind 2015 meer schadeverzekeringen in de portefeuille wil. Die bestaat nu voor 70 procent uit levensverzekeringen en voor 30 procent uit schadeverzekeringen.

Die verhouding moet tegen eind 2015 op 60-40 worden gebracht. Met die keuze wil de verzekeraar minder afhankelijk worden van de lage opbrengsten uit beleggingen. Bij schadeverzekeringen moet de groep de klant ook geen opbrengst waarborgen zoals bijvoorbeeld wel het geval is voor tak21-producten en groepsverzekeringen.

De combined ratio van de groep, dat is de verhouding tussen de schadelasten en de premie-inkomsten, daalde van 100,2 naar 97,9 procent. In het derde kwartaal kwam die ratio uit op 97,2 procent. Hoe lager de combined ratio, hoe hoger het rendement. Zowel ongevallen als ziekteonkostenverzekeringen, autoverzekeringen en brandverzekeringen bleven ruim onder de 100 procent.

Portefeuille

De totale beleggingsportefeuille bedroeg eind september 65,6 miljard euro, tegenover 59,5 miljard euro eind 2011. Ageas investeerde tijdens de eerste negen maanden meer in Belgische staatsobligaties en in bedrijfsobligaties. In Zuid-Europese landen houdt de groep nog voor 2,1 miljard euro staatsobligaties aan.

In het derde kwartaal selecteerde Ageas ook vijf infrastructuurprojecten die het zal financieren voor mogelijk 221 miljoen euro. Bij de bekendmaking van de halfjaarcijfers kondigde Ageas aan om voor grote infrastructuurprojecten de rol van bankier te willen vervullen. Ook die strategie past in de zoektocht naar hogere rendementen.

 

 

 

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud