Ageas krijgt opnieuw oplawaai op beurs

Een algemene vergadering (AV) van Ageas in april 2013.

Het aandeel van verzekeraar Ageas krijgt woensdag weer een klap. Het verlies liep even op tot zo'n 10 procent. Beleggers zijn duidelijk bezorgd over de onzekerheid die de Nederlandse uitspraak over Fortis creëert met betrekking tot mogelijke schadeclaims, ook van Belgische Fortis-gedupeerden.

Hoe hoog die schadeclaims kunnen oplopen, valt nu onmogelijk te becijferen. Analisten nemen wel al hun voorzorgen. Bank Degroof-analist Dirk Peeters had eerder al 1 miljard euro afgetrokken van zijn som-der-delenwaardering om een eventuele forse schadeclaim op te vangen. Hij wijst er echter op dat heel wat analisten die oefening nog niet hebben gemaakt.

Zijn collega bij Rabobank, Cor Kluis, had tot dusver al 540 miljoen euro afgetrokken van zijn 'fair value'. Hij trekt dat bedrag op tot 651 miljoen euro, maar wijst erop dat het uiteindelijke bedrag veel hoger, maar ook veel lager kan uitvallen. Vanwege die onzekerheid handhaaft hij zijn 'bijhouden'-advies en verlaagt hij zijn koersdoel met 1 euro tot 33 euro.

200 miljoen euro

Gedupeerde Fortis-beleggers hebben opnieuw hoop nadat een Amsterdamse rechter heeft geoordeeld dat Fortis zijn aandeelhouders in de periode 29 september - 1 oktober 2008 heeft misleid. De uitspraak maakt de weg vrij voor het indienen van een forse schadeclaim bij Ageas, de juridische opvolger van Fortis.

De Stichting FortisEffect, die het proces aanspande, wil voor haar 5.000 leden alvast een schadeclaim van 200 miljoen euro indienen. Maar de vereniging verwacht een stormloop aan nieuwe leden, ook uit België.

‘Fortis heeft zijn aandeelhouders belazerd. De aansprakelijkheid staat nu helemaal vast. Ageas is Fortis. Dat is hetzelfde bedrijf’, zegt FortisEffect-advocaat Adriaan de Gier. ‘Nu komen we in de schadefase. Iedereen die in de bewuste periode een belang in Fortis had, kan zich aansluiten.’ Volgens de advocaat kan de schadeclaim oplopen tot enkele miljarden euro’s.

VFB

De Nederlandse uitspraak zal ook nieuw leven blazen in de talrijke andere procedures over de zaak-Fortis, verwachten de betrokken advocaten. ‘Deze uitspraak geeft de burgerlijke procedure voor de handelsrechtbank in Brussel nieuwe munitie’, reageerde het kantoor Deminor, dat de belangen van gedupeerden behartigt.

De Vlaamse beleggersfederatie VFB raadt beleggers aan om aan te sluiten bij FortisEffect. 'De uitspraak van de Nederlandse rechter noopt tot een aanbeveling die, jammer genoeg, neerkomt op schade voor Ageas en voor de huidige aandeelhouders van Ageas', klinkt het. De vereniging zegt ook nog dat het zaak is overzicht te houden op de vele rechtszaken. 'De VFB overweegt een onafhankelijk advocatenkantoor de opdracht te geven te waken over een coherente aanpak'.

Ook advocaat Laurent Arnauts, die zowel een strafprocedure als een burgerlijke procedure heeft lopen, reageerde positief. ‘Dit is een precedent voor de rechtszaken in België. De redenering over misleidende communicatie is niet alleen toepasbaar op de laatste week van Fortis, maar op de hele periode 2007-2008. De bank verzweeg niet alleen zaken, ze stelde in haar actieve communicatie de zaken te rooskleurig voor’, zegt Arnauts.

Volgens advocaat Geert Lenssens moet de echte stormloop nog komen. ‘In het Lernout & Hauspie-debacle is een op de vijf aandeelhouders naar de rechter gestapt. Als je dat doortrekt naar Fortis, dat 500.000 aandeelhouders telt, kom je op 100.000 mensen. Zo ver zijn we nog lang niet’, duidt Lenssens. Hij verwacht dat duizenden Fortis-beleggers zich bij de diverse claims aansluiten, mocht het tot een strafproces met de Fortis-kopstukken komen. De raadkamer moet nog beslissen of ze ook effectief naar de correctionele rechtbank worden doorverwezen.

Onzekerheid

Ageas kreeg na de uitspraak een flinke klap op de beurs. En ook woensdag gaat er nog eens een dikke 8 procent af. Analisten wijzen op de onzekerheid over de omvang van de schadeclaim.

‘Als alle gedupeerde aandeelhouders een schadevergoeding uitbetaald moeten krijgen, kan dat de groep miljarden euro’s kosten. Alleen, eerst moet de schade voor elke belegger berekend worden. Zo’n procedure kan jaren in beslag nemen’, zegt een analist.

Bart De Smet, de CEO van Ageas, laat uitschijnen dat de verzekeraar weinig heil ziet in een minnelijke schikking met de gedupeerden. ‘Zaken zoals die van FortisEffect worden beslecht voor een rechtbank. We gebruiken alle middelen om deze zaak tot een goed einde te brengen voor onze huidige aandeelhouders’, reageert hij. Ageas heeft geen provisie aangelegd voor een schadeclaim.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud