Advertentie

Rechter deelt Ageas forse tik uit

©EPA

Het aandeel Ageas kreeg dinsdag een forse tik na een uitspraak van de rechtbank van Amsterdam. Die bepaalt dat de verzekeraar beleggers in het ter ziele gegane Fortis een schadevergoeding moet betalen omdat die groep hen misleidend en onvolledig heeft geïnformeerd.

Kort na de uitspraak van de Amsterdamse rechtbank had de Brusselse beurswaakhond FSMA besloten de handel in Ageas op te schorten. Om 14.45 uur werd de handel hervat: Ageas beperkte aanvankelijk de schade tot 4 procent. Maar  niet veel later zakte het aandeel ruiom 18 procent terug naar 24,50 euro. Uiteindelijk sloot Ageas 7,6 procent lager af op 27,8 euro. 

Het gerechtshof deed zijn uitspraak in de zaak die de Nederlandse belangenorganisatie FortisEffect en enkele andere aandeelhouders hadden aangespannen tegen het voormalige Fortis - dat intussen een doorstart nam als verzekeraar Ageas - en de Nederlandse staat. FortisEffect en co waren eerder al naar de rechter gestapt met een schadeclaim voor de opsplitsing in 2008 van de Fortis-groep.

Pro memorie: in het weekend van 28 september 2008 organiseerden de Belgische, Nederlandse en Luxemburgse regeringen een eerste reddingsoperatie voor Fortis. De bankafdelingen van Fortis in België, Nederland en Luxemburg werden daarbij gedeeltelijk genationaliseerd. Maar daarmee keerde de rust niet terug.

Amper een week later werden alle activiteiten van Fortis in Nederland verkocht aan de Nederlandse staat. Daarop volgde een tweede reddingsweekend, waarbij de Belgische bankactiviteiten werden verkocht aan het Franse BNP Paribas. De verzekeringsholding Fortis zou later worden omgedoopt in Ageas. 

De procedure van Fortis Effect, dat zo'n 5.000 aandeelhouders vertegenwoordigt, spitst zich toe op dat eerste reddingsweekend. Volgens de belangenorganisatie heeft zowel Den Haag als Fortis zelf beleggers misleidende informatie gegeven. In een eerste uitspraak in 2011 had de Nederlandse rechter beide claims van Fortis Effect toen afgewezen, maar de organisatie ging daartegen in beroep. 

In die beroepsprocedure krijgt Fortis Effect wel deels gelijk. Het eerdere vonnis ten opzichte van de Nederlandse staat blijft overeind, maar de rechter acht dinsdag een aantal van de vorderingen van Fortis Effect tegen Ageas nu wel gegrond. 

Volgens het hof heeft Fortis beleggers begin oktober 2008 beleggers op het verkeerde been gezet door te stellen dat de groep na de eerste reddingsoperatie financieel sterker was dan ooit. 

Ageas beslist later

Wat de precieze omvang van de schadevergoeding is, moet nog in een aparte procedure worden vastgesteld. In een eerste reactie laat Ageas weten dat er tot op vandaag nog geen precieze schade werd begroot. Er werd dus geen geld opzij gezet om eventuele uitspraken in verband met schadevergoedingen op te vangen.  Of Ageas in beroep gaat tegen het vonnis of niet wordt pas later beslist. In een uiterst summier persbericht zegt de verzekeraar dat hij de uitspraak betreurt en verder zal analyseren om daarna gepaste acties te ondernemen. 

Volgens advocaat Adriaan De Gier van Fortis Effect kan de procedure voor het bekomen van een schadevergoeding binnen een tweetal maanden worden opgestart. 'Iedereen die zich in die periode aanmeldt, zelfstandig of via FortisEffect, heeft dan recht op een schadevergoeding. De uitspraak heeft betrekking op alle beleggers - dus ook Belgische aandeelhouders -  die in de periode van 28 september tot 3 oktober 2008 een positie hadden in Fortis. Ongeacht of dat aandelen, opties of wat dan ook waren. Dus ongeacht ook of er gekocht, verkocht of aangehouden is.'

Het kan evenwel nog een hele tijd duren voor die gedupeerde aandeelhouders hun centen terugzien. 'Tijdens de schadestaatprocedure zal per partij de geleden schade moeten worden berekend', legt De Gier uit. 'Dat rekenwerk kan wel wat tijd in beslag nemen, je spreekt al snel over een jaar of twee.'

Miljarden

Om die lange en dure procedure te omzeilen kan er mogelijk wel een schikking worden getroffen. De Gier laat alvast weten daar niet per definitie tegen te zijn. 

De zaak kan Ageas enkele miljarden kosten, meent De Gier. 'Tijdens dat eerste reddingsweekend circuleerden er 1,2 miljard Fortis-aandelen. Als je per aandeel de schade gaat berekenen, kom je al snel aan zo'n hoog prijskaartje. En dan reken ik er de obligaties en de opties nog niet bij.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud