Alles of niets voor Fortis

De Belgische overheid is een stil offensief gestart om de Fortis-aandeelhouders mee te krijgen, nu er een nieuwe deal is gesloten. Het wordt alles of niets, luidt de waarschuwing. Minister van Financiën Didier Reynders (MR) bereidt naar verluidt een circulaire voor, met toelichtingen voor de Fortis-aandeelhouders. Dat moet meteen Ping An, de Chinese hoofdaandeelhouder van de Fortis-holding, overtuigen.

(tijd) -De nieuwe Fortis-constructie is en blijft omstreden. Vertegenwoordigers van de kleine aandeelhouders, zoals Deminor en de advocaat Mischaël Modrikamen, lieten gisteren weten dat het op de algemene vergadering van 11 februari 'neen' wordt, na de weigering van de regering om nog rond de tafel te gaan zitten. Ook de Chinese verzekeraar Ping An, de grootste aandeelhouder van Fortis, wil meer uitleg. Anders dreigt Ping An de nieuwe deal af te keuren.

Om de aandeelhouders over de streep te trekken, zijn de Fortis-holding en de Belgische overheid een offensief gestart. De topman van de Fortis-holding, Karel De Boeck, probeert aandeelhouders te overtuigen. Daarnaast liet de Fortis-holding aan de aandeelhouders weten dat de verkoop aan BNP Paribas sowieso doorgaat, zelfs al wordt de nieuwe deal weggestemd. Het enige resultaat zou zijn dat de Fortis-aandeelhouders er minder goed uitkomen.

Dat is ook te horen in overheidskringen. Er wordt op gewezen dat de Fortis-aandeelhouder met lege handen dreigt achter te blijven, als hij de nieuwe overeenkomst afschiet. De Fortis-holding dreigt dan weer opgezadeld te worden met de bulk van de risico's van de rommelkredieten en schulden. De Fortis-holding zou ook de Belgische verzekeringsactiviteiten verliezen, waardoor de aandeelhouders meteen elk operationeel toekomstperspectief kwijt zouden raken. Alleen de internationale verzekeringsactiviteiten zouden bij de Fortis-holding blijven.

De boodschap is duidelijk: het is alles of niets voor Fortis. Dat zal ongetwijfeld ook minister Reynders nog eens duidelijk maken in een circulaire, die hij naar verluidt voorbereidt voor de Fortis-aandeelhouders. WVDV/BB

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud