Arco bevestigt gat van 1,2 miljard

Francine Swiggers ©BELGA

Arco, de coöperatieve groep die in vereffening ging na de val van Dexia, bevestigde donderdag op de algemene vergadering dat er na de vereffening ruim 1,2 miljard euro te weinig is om de gedupeerde particuliere coöperanten volledig te vergoeden.

De vereffenaars bevestigden dat er uiteindelijk slechts 'enkele tientallen miljoenen euro's' zullen overblijven voor de particuliere coöperanten, terwijl ze 1,3 miljard euro te goed hebben. 'Dat komt dus neer op hoogstens tientallen euro's per coöperant', zegt Joost Van Elsuwé, voorzitter van de actiegroep Arcopar Actieteam. Het resterende gat van ruim 1,2 miljard euro zal de felbesproken overheidswaarborg moeten opvangen, maar het Grondwettelijk Hof en de Europese Commissie buigen zich wel nog over de geldigheid ervan.

De groep Arco was een belangrijke aandeelhouder van Dexia. De belangrijkste onderdelen - Arcopar, Arcofin en Arcoplus - gingen eind 2011 in vereffening. De particuliere coöperanten zitten in hoofdzaak in het kapitaal van Arcopar. De algemene vergadering van Arcopar vond donderdagnamiddag plaats in Aeropolis II, het hoofdkwartier van Arco in Schaarbeek. Pottenkijkers, zoals journalisten of advocaten, waren niet welkom. Alleen coöperanten mochten binnen. Slechts enkele tientallen van de 700.000 coöperanten daagden op.

Het draaide uit op een bittere woordentwist tussen de aanwezige actiegroepen en de drie vereffenaars. Dat zijn expert Ludo Foqué en het voormalige topduo van Arco, Francine Swiggers en haar luitenant Marc Tinant. 'Er was een algemeen gebrek aan transparantie', getuigt Van Elsuwé. 'Soms leek het zelfs of de vereffenaars de gedupeerden gewoon uitlachten.'

De vereffenaars waren op de algemene vergadering niet te spreken over de claim die advieskantoor Deminor, dat Arcopar Actieteam bijstaat, bij hen gaat indienen. Omdat nog onduidelijk is hoe groot die claim wordt, hebben de vereffenaars de terugbetaling van nog uitstaande schulden opgeschort. Van Elsuwé: 'Door de claim van Deminor kan hun werk langer duren en lopen de intrestlasten op, beweerden ze. De vereffenaars schuiven de schuld dus in de schoenen van de coöperanten. Die opmerkingen zijn hard aangekomen bij de aanwezigen. Sommige gedupeerden hebben dat zelfs ervaren als chantage.'

Arco was niet bereid tot bijkomende toelichting bij de algemene vergadering.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud