Argenta-stichter Karel Van Rompuy overleden

Karel Van Rompuy ©doc

Karel Van Rompuy, die in 1956 Argenta oprichtte, is gisteren op 83-jarige leeftijd overleden. Dat meldt de bank- en verzekeringsgroep in een persbericht. Van Rompuy leidde Argenta de eerste 40 jaar zelf, en was ook 15 jaar voorzitter van de raad van bestuur.

Kort na de Tweede Wereldoorlog startte de erg jonge Van Rompuy met het kopen en verkopen van gezinswoningen, wat uitgroeide tot een makelaardij in financieringen. Dat leidde tot de oprichting van een eigen financieringsmaatschappij in 1956, samen met drie vrienden. In 1964 kreeg de maatschappij ook de toestemming om deposito's aan te trekken. In de loop der jaren zou de familie Van Rompuy de andere aandeelhouders uitkopen.

In bijna zes decennia ontwikkelde de kleine depositobank zich onder de leiding van Van Rompuy tot de vijfde grootste financiële instelling van België, met een balanstotaal van 35 miljard euro, meer dan 1,5 miljoen cliënten en vestigingen in Nederland en Luxemburg, en meer dan 2.200 werknemers.

Nadat hij 40 jaar de dagelijkse leiding had gevoerd, bleef Van Rompuy nog vele jaren voorzitter. In 2008 werd vrij verrassend aangekondigd dat hij de voorzittersstoel zou doorgeven aan huisadvocaat en 'rechterhand' Jan Cerfontaine. Zonen Dirk en Bart Van Rompuy trokken zich eveneens terug uit de operationele leiding.

Maar ook toen hij op 1 januari 2009 het voorzitterschap had overgedragen, bleef Van Rompuy zijn levenswerk van nabij volgen in een 'verantwoord en betrokken aandeelhouderschap', waarbij hij zijn zonen en zijn vier kleinkinderen betrok. De familie blijft via de holding Investar de meerderheidsaandeelhouder met 85 procent. De coöperatieve Argen-Co (kantoorhouders en cliënteel) heeft een participatie van 15 procent. De komst van externe toplui en medeaandeelhouders was een grote stap voor het familiebedrijf.

Gezien de nadruk waarmee Karel Van Rompuy zijn zonen en kleinkinderen doordrong van de blijvende rol van de familie in de bank, en van een familiebedrijf in het bankenlandschap, wordt niet verwacht dat zijn overlijden zou leiden tot grote wijzigingen in het aandeelhouderschap.

Eenvoud

De selfmade man Van Rompuy hield altijd de voeten stevig op de grond, eenvoudig maar gedreven, op het koppige af. Zelf zei hij ooit: 'Uitzonderlijke talenten had ik niet. Ik heb heel mijn leven hard en graag gewerkt.' Intimi omschreven hem als een doener, die geen grote strategieën declameerde, maar voor wie het elke dag vooruit moest gaan. 'Verzorg de klant en de agent, zorg dat zij het minstens even goed hebben als Argenta', was volgens Michel De Smet, die jarenlang in het bestuur van de bank zat, zijn leidraad. Hij stond voor een bank die dicht bij de klant staat, of in zijn eigen woorden 'de Colruyt van het bankwezen'. Zijn eigen levensstijl was ook eenvoudig.

Van Rompuy besefte dat de keerzijde was dat hij niet de beste communicator was. Gaandeweg ging hij zich omringen met mensen die diplomatischer waren. 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content