BNP Paribas verdubbelt winst

Jean-Laurent Bonnafé, ceo van BNP Paribas - Foto Bloomberg

BNP Paribas, de grootste bank van Frankrijk, heeft een goed derde kwartaal achter de rug. De nettowinst verdubbelde ruim tegenover een jaar geleden, toen de Europese schuldencrisis een directe impact had, en overtreft de verwachtingen. De kernkapitaalratio onder Basel 3 ligt nu al boven de doelstelling van 9 procent.

Het nettobankproduct, zeg maar de omzet van de bankactiviteiten, belandde op 9,69 miljard euro, 3,4 procent minder dan een jaar eerder. De daling is een gevolg van uitzonderlijke elementen - de herwaardering van de eigen schulden en een uitzonderlijke afschrijving op de marktwaardering van een deel van het banking book van Fortis – voor een totaal van -347 miljoen euro.

De operationele inkomsten stegen met 8,4 procent. De divisie Retail Banking zag de deposito’s met 8,1 procent aangroeien tijdens de voorbije driemaandenperiode.

Het brutoresultaat daalt met 20,3 procent tot 3,13 miljard euro. Netto tekent BNP Paribas een winst op van 1,32 miljard euro tegen 541 miljoen in het derde kwartaal van 2011. Toen was het resultaat negatief beïnvloed door 2,09 miljard euro waardeverminderingen op Griekse overheidsobligaties. Het winstcijfer van 1,32 miljard is ruim meer dan de gemiddelde analistenraming van 1,06 miljard euro.

‘Dankzij zijn evenwichtig en gediversifieerd model bevestigt de groep BNP Paribas dit kwartaal haar stevigheid in een moeilijke economische omgeving’, luidt het commentaar van topman Jean-Laurent Bonnafé in het persbericht.

Hij is duidelijk ook fier over de kapitaalratio’s die BNP Paribas heeft bereikt, onder meer door zijn blootstelling aan Europees staatspapier fors te verminderen. Op 30 september bedroeg de Tier 1-ratio onder Basel 2.5 11,4 procent, wat 50 basispunten meer is dan op 30 juni. De Tier 1-ratio onder Basel 3 ‘fully loaded’ - regels die officieel pas begin 2019 van kracht worden - is met 60 basispunten gestegen tot 9,5 procent. Daarmee is de doelstelling van 9 procent al bereikt. BNP Paribas is daarmee ‘een van de grote internationale banken die het best gekapitaliseerd is volgens de nieuwe regels’, zegt Bonnafé.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud