Advertentie

BNP Paribas vreest zware strop in de VS

©Reuters

BNP Paribas waarschuwt dat de boete die de Franse grootbank in de VS boven het hoofd hangt, mogelijk nog fors hoger zal uitvallen dan verwacht. Volgens The New York Times hangt de bank zelfs een strafzaak boven het hoofd.

Het ziet er steeds meer naar uit dat BNP Paribas, dat sinds de overname van Fortis in 2008 de Belgische staat als grootste aandeelhouder heeft, een zware strop wacht in de VS. De Franse grootbank waarschuwt in de marge van de kwartaalcijfers dat de provisie van 1,1 miljard dollar die ze over 2013 in de boeken moest nemen voor een mogelijke Amerikaanse boete, waarschijnlijk niet zal volstaan.

Mogelijk wordt het zelfs véél meer: 'Het is niet uitgesloten dat de boete de reeds aangelegde provisie erg betekenisvol overstijgt', klink het onomwonden. Washington neemt BNP Paribas in het vizier, omdat de bank Amerikaanse sancties tegen landen als Soedan omzeild zou hebben. 

De resultaten an sich zijn beter dan verwacht: de nettowinst steeg 5 procent naar 1,67 miljard euro, onder meer omdat de Fransen vorig jaar het minderheidsbelang van de Belgische staat in dochter BNP Paribas Fortis kochten en nu 100 procent van de Belgische grootbank controleren.

Echt veel focussen beleggers niet op die cijfers: het aandeel zakt 2,6 procent naar 54,43 euro. Het ziet er immers steeds meer naar uit dat BNP Paribas zwaar onder vuur ligt van de Amerikaanse overheid.

Mogelijk is een monsterboete nog een 'best case scenario'. Volgens The New York Times hebben Amerikaanse openbare aanklagers zelfs een strafaanklacht tegen BNP Paribas in de steigers staan. BNP Paribas is in het gezelschap van Credit Suisse, dat mogelijk ook een strafzaak wacht omdat de Zwitserse grootbank wel heel enthousiast Amerikanen belastingen hielp ontduiken.

Als één of beide banken effectief schuldig pleit, zou dat de eerste keer zijn voor een grootbank in meerdere decennia. The New York Times schrijft dat BNP Paribas er 'samen met hooggeplaatste Franse functionarissen' alvast alles aan doet om zo'n worst case scenario te vermijden, omdat de gevolgen nauwelijks te overzien zouden zijn.

Maar dit keer zouden openbaar aanklagers bloed ruiken, te meer daar in het Congres en bij de publieke opinie grote ergernis heerst omdat de Britse bankreus HSBC eind 2012 met een boete van bijna 2 miljard dollar zware witwasverdenkingen mocht schikken.

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud