Baggerdeal stut winst AvH

Luc Bertrand, de CEO van AvH ©BELGA

Ackermans & Van Haaren krikte de nettowinst over het eerste halfjaar licht op. Dit vooral dankzij de uitgekiende deal waarbij de Antwerpse investeringsmaatschappij haar controle over baggeraar DEME versterkte.

De investeringsmaatschappij Ackermans & Van Haaren slaagde er in de nettowinst over het eerste halfjaar met 2 procent op te krikken, tot 96,4 miljoen euro. Dat mag an sich een prestatie genoemd worden, aangezien AvH vorig jaar een meerwaarde van 34 miljoen boekte op de verkoop van Spano. Afgelopen halfjaar waren de 'exits' en dus de meerwaarden met 4,9 miljoen een heel stuk kleiner.

De winstbijdragen uit de participaties stegen echter fors, van 64,1 naar 96 miljoen euro. En dat is vooral te danken aan de baggerdochter DEME. Daar profiteerde AvH van een dubbele boost: DEME zelf verdubbelde bijna de nettowinst. En dat doet bij AvH extra de kassa rinkelen, aangezien de investeringsmaatschappij vorig jaar via een uitgekiende deal haar belang van 50 naar 60,4 procent wist op te krikken. Daardoor verdubbelde de winstbijdrage van de infrastructuurpoot ruim, naar 42,2 miljoen.

De afdeling privaatbankieren blijft wel de belangrijkste winstmotor voor AvH, al zagen Delen en Bank J. Van Breda hun winstbijdrage een fractie afnemen naar 44,6 miljoen.

Voor heel 2014 rekent AvH op een hogere winst over boekjaar 2013. Het vergelijkend cijfer over 2013 wordt wel aangepast voor de 109,4 miljoen louter boekhoudkundige meerwaarde die de groep toen boekte op de DEME-deal. De aangepaste 'lat' voor 2014 ligt bijgevolg op de nettowinst van 2013 minus die meerwaarde, namelijk 184,5 miljoen euro. 

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud