Banken kopen Madoff-claims

's Werelds grootste banken storten zich op een nieuwe miljardenmarkt: ze handelen in de claims tegen het piramidesysteem van Bernard Madoff. Dat bericht de Wall Street Journal.

Bernard Madoff schreef geschiedenis door het grootste piramidespel ooit op poten te zetten. Toen het bedrog in december 2008 aan het licht kwam, plofte een luchtkasteel van 20 miljard dollar (14,8 miljard euro) uiteen. Achteraf was er veel onbegrip voor het feit dat Madoff jarenlang ongestoord zijn gang had kunnen gaan, terwijl er toch meer dan genoeg waarschuwingslampjes aan het pinken waren.

Ondertussen konden bepaalde slachtoffers al (een deel van) hun geld terugvorderen. Voor de andere is het wachten geblazen. Of toch niet. Want banken blijken massaal Madoff-claims op te kopen. Volgens de zakenkrant zitten bij die banken ook UBS en Royal Bank of Scotland, twee instellingen die voor de rechtbank werden gedaagd in het kader van de fraude.

Fractie

De banken die de claims kopen bieden de slachtoffers slechts een fractie van hen toekomt. Maar ze krijgen dat geld wel onmiddellijk in cash. De betrokken instellingen hopen binnen enkele jaren winst te maken en meer binnen te krijgen na een schikking of de uitspraak van een rechtbank over de zaak.

Een jaar geleden boden de banken maar 20 tot 30 procent van de waarde van de claims. Maar nu er al meerdere schikkingen zijn geweest met betrekking tot de Madoff-fraude, loopt dat op tot 70 tot 75 procent. En zelfs aan dat niveau hopen ze uiteindelijk winst te maken. 'De banken zien hier een vette kluif in en betalen ongelooflijke prijzen. Het is een echt circus', zegt een faillisementsspecialist.

Lees verder

Gesponsorde inhoud

Partner content