Bankenreddingen doen staatsschuld groeien met 17,6 miljard

Eerste voorzitter Philippe Roland van het Rekenhof dinsdag bij de voorstelling van het 168ste Boek van het Rekenhof (foto: Belga).

De inspanningen van de federale overheid om de financiële sector in ons land niet te laten bezwijken onder de druk van de opeenvolgende crisissen, hebben de staatsschuld doen toenemen met 17,6 miljard euro. Dat komt overeen met ongeveer 5,1 procent van het bruto binnenlands product, aldus cijferwerk van het Rekenhof.

Het Rekenhof publiceerde dinsdag zijn 168ste Boek, dat beter bekend is als het Blunderboek omwille van de wantoestanden bij de overheid die het Rekenhof wel eens aanklaagt in het lijvige werk.

Naar aanleiding van de financiële crisis van 2008 begon het Rekenhof ook de impact van die crisis en van de steunmaatregelen voor de banken op de overheidsfinanciën in kaart te brengen.

Volgens het Rekenhof waren er tot en met 15 november van dit jaar met die steunmaatregelen uitgaande kasstromen gemoeid van 26 miljard euro. Het gaat om de kapitaalinjecties in onder meer Dexia, Dexia Bank, BNP Paribas Fortis, KBC en Ethias. Ook de steun aan Griekenland zit in dat bedrag.

Tegenover die uitgaven staan ook inkomsten, voor een totaal van 8,43 miljard euro. De hoofdmoot van dat bedrag is de terugbetaling van een krediet door Royal Park Investments, het vehikel waarin een pak risicovolle kredieten van de vroegere Fortis Bank zijn ondergebracht. Het gaat om 4,65 miljard euro. Royal Park Investments verving het krediet door marktfinanciering.

Ook begrepen in de 8,4 miljard zijn de vergoedingen voor de diverse waarborgregelingen (1,59 miljard euro), de bijdragen aan het depositogarantiestelsel (1,15 miljard), intresten, dividenden en de opbrengst van de verkoop van een pakketje aandelen van BNP Paribas.

Het verschil tussen de 26 en de 8,43 miljard bedraagt dus 17,6 miljard, hetzij de impact op de overheidsschuld.  

 

 

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud