Bankenstress loopt hoog op

(foto bloomberg)

2012 begint zoals 2011 was geëindigd: met een ongezien wantrouwen tussen de Europese banken. In de nacht van donderdag op vrijdag parkeerden de banken het zoveelste recordbedrag op rij bij de Europese Centrale Bank (ECB). In totaal lieten ze 455,3 miljard euro aan deposito's in de kluis in Frankfurt overnachten.

In tijden van stress parkeren de banken liever hun geld tijdelijk bij de ECB dan het aan elkaar uit te lenen aan voordeligere tarieven. Eind 2011 vertrouwden ze de ECB 412 miljard euro toe. Vandaag is dat record weer gesneuveld.

In 'normale' tijden loopt dat bedrag op tot enkele honderden miljoenen euro's. Dat de cijfers daar vandaag een veelvoud van zijn, suggereert dat de 'gratis' bom geld die de ECB enkele weken geleden dropte, er niet in slaagt om het vertrouwen te herstellen. Met de crisismaatregel hoopten de centrale bankiers een nieuwe kredietcrisis te vermijden.

Frankfurt overspoelde de banken met 489 miljard euro aan goedkope langetermijnkredieten. De veronderstelling was dat de banken dat geld aan het werk zouden zetten om hoger renderende obligaties of staatspapier te kopen.  Op 3 februari kunnen de banken een tweede keer intekenen op een zogenaamde 'long term refinancing operation' of LTRO op drie jaar.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud