Belang BNP Paribas mogelijk naar Fortis-holding

©BLOOMBERG NEWS

Het is niet langer uitgesloten dat het Belgische belang van 11,6 procent in de Franse bank BNP Paribas op termijn wordt ingebracht in de Fortis-holding, vernam de redactie in regeringskringen en erbuiten. Dat zou het Fortis-aandeel weer een opwaarts potentieel bezorgen.

(tijd) - De misnoegde aandeelhouders van Fortis pleiten er al langer voor dat de Belgische staat haar belang in BNP Paribas zou inbrengen in de Fortis-holding. Tot dusver werd die vraag steevast afgeketst. Maar nu klinkt het anders. 'De regering sluit niet uit dat vroeg of laat het belang in BNP Paribas wordt ingebracht', is te horen.

De redenering blijft wel dezelfde. De overheid zal eerst de kosten recupereren die gemaakt zijn bij de redding van Fortis, maar wil geen winst maken. Daarom wil ze een geste doen aan de Fortis-aandeelhouders. Vooralsnog is die geste de Fortis-coupon, die in 2014 recht geeft op een deel van de eventuele meerwaarde die de Belgische staat boekt op haar belang in BNP Paribas.

Het is evenwel maar de vraag of de Fortis-coupon een toets voor het Grondwettelijk Hof zal doorstaan. De kritiek van de Raad van State op het reserveren van de Fortis-coupon voor de kleine aandeelhouders is niet min. In regeringskringen wordt daarom toch overwogen het belang in BNP Paribas in te brengen in de Fortis-holding, al zou dat pas over een paar jaar gebeuren.

De regering zal het belang niet gratis inbrengen. 'De politiek zou dat niet kunnen verantwoorden, want er is belastinggeld ingezet', klinkt het. Een mogelijkheid is dat de overheid Fortis-aandelen verwerft, ter waarde van haar belang in BNP Paribas. Dat zou wel leiden tot een gigantische verwatering voor de Fortis-aandeelhouders. Het overheidsbelang in BNP is verworven voor zo'n 8 miljard euro, terwijl de Fortis-holding niet meer waard is dan 1,5 miljard euro.

Er wordt daarom aan een andere constructie gedacht, waarbij de Fortis-aandeelhouders het belang van de overheid in BNP Paribas kunnen overnemen. 'Als de aandeelhouders betalen wat het de overheid heeft gekost, is dat perfect haalbaar, zonder verwatering', luidt het.

WVDV/PBL

 

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud