Beleggersverenigingen Fortis vormen één front

©BELGA

Deminor, Test-Aankoop, advocaat Mischaël Modrikamen, en de Vlaamse en Nederlandse beleggersorganisaties VFB en VEB vormen een gemeenschappelijk onderhandelingsfront in de zaak-Fortis. De groep, die zegt zo'n 10 procent van het Fortis-kapitaal te vertegenwoordigen, wil nog voor het jaareinde met de regering en met BNP Paribas rond de tafel zitten om uit de impasse in het dossier te geraken.

(tijd) - De beslissing van het hof van beroep om de verkoop van Fortis Bank en Fortis Insurance aan het Franse BNP Paribas op te schorten biedt een uitgelezen kans om verder te onderhandelen over een betere oplossing, herhaalde Deminor donderdag  op een persconferentie. Maar de tijd dringt, aangezien de deadline voor de definitieve closing van de deal op 28 februari verstrijkt. 'We hebben nog twee maanden om een oplossing te vinden. Elke dag telt,' was donderdag te horen.

Daarom moet ten alle prijze worden vermeden dat het Fortis-dossier als een louter politiek dossier wordt behandeld en zo op de lange baan kan worden geschoven. Deminor en de andere beleggersverenigingen willen daarom dat er nog voor het jaareinde over de situatie wordt gepraat met de Belgische overheid en met BNP Paribas.

Met dat doel werd een onderhandelingscomité opgericht met een vertegenwoordiger van Deminor, advocaat Mischaël Modrikamen en iemand van de Nederlandse beleggersvereniging VEB. De drie zullen worden bijgestaan door een zogeheten 'steering committee', dat bestaat uit de advocaat Vincent Dirckx (Lydian), een vertegenwoordiger van de consumentenorganisatie Test-Aankoop en iemand van de VEB. Het pas gevormde comité heeft minister van Financiën een brief gestuurd waarin het aandringt op snelle onderhandelingen.

Buitenlandse aandeelhouders

De drie zeggen een groep aandeelhouders te vertegenwoordigen die 10 procent van het kapitaal van Fortis controleert. Onder de aandeehouders bevindt zich een buitenlandse groep gespecialiseerd in olie, voeding en toerisme, die 2 procent van het Fortis-kapitaal zou hebben. Ook het Chinese Ping An, met een belang van net geen 5 procent de grootste aandeelhouder van Fortis, werd gecontacteerd, maar de levensverzekeraar heeft zich niet aangesloten tot het front.

Waar het comité precies over wil onderhandelen, staat nog niet vast, maar Deminor hamert er op dat een scenario waarin Fortis als zelfstandige groep door het leven gaat, zeker moet worden besproken. 'De belangrijkste boodschap is dat de aandeelhouders nu als een groep aan de onderhandelingstafel kunnen plaatsnemen', merkt Erik Bomans van Deminor op. 'Totnogtoe was steeds te horen dat het aandeelhouderschap van Fortis te versnipperd was om dergelijke gesprekken mogelijk te maken.'

Vertrouwen

De hamvraag blijft of de regering en BNP Paribas zich wel bereid zullen tonen om met het aandeelhouderscomité te onderhandelen. De beslissing van de federale regering om het arrest van het hof van beroep juridisch aan te vechten doet het tegendeel vermoeden.  Toch heeft Deminor er vertrouwen in dat er wel degelijk zal gepraat worden.

'We weten immers dat de regering meer en meer onder druk staan in het dossier. En nu zijn de aandeelhouders van Fortis wel georganiseerd, net zoals de aandeelhouders van Dexia dat waren toen die groep moest worden gered', klinkt het. Deminor maakt zich ook sterk dat BNP Paribas door de moeilijke marktomstandigheden steeds meer gedwongen wordt tot onderhandelingen.

Door de overname van Fortis Bank en Fortis Insurance kan de Franse bankgroep immers haar solvabiliteits- en vermogenspositie beduidend opkrikken, legt  Bomans uit. Als een eventuele deal met Fortis afspringt zou BNP Paribas zich zeker verplicht zien extra kapitaal uit te geven, iets waar nu al veel geruchten de ronde over doen.

Pieter Suy

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud