Belfius ontsnapt aan Europese hakbijl

Foto Photo News

Europa zal Belfius geen streng dieet opleggen, zoals bijvoorbeeld bij KBC. Dat vernam De Tijd. Bovendien is het Belfius-dossier bij de EU voortaan losgekoppeld van dat van Dexia.

Belfius diende in het voorjaar een businessplan in bij Europa voor de periode 2012-2016. De bank moest dat doen omdat ze in oktober vorig jaar bij de tweede val van de groep Dexia werd gered met overheidsgeld. Ze tracht in het plan haar leefbaarheid aan te tonen en duidelijk te maken dat ze geen staatssteun genoot toen ze door de regering werd overgenomen.

De hoofdlijnen van het plan zijn al een tijdje bekend: Belfius wil zijn winst de komende jaren in de bank houden om zijn kapitaalbuffer te versterken (en dus niet uitkeren als dividend) en de kosten van de groep mogen in 2016 nog slechts 69 procent van de inkomsten bedragen. Vorig jaar steeg die verhouding, uitzonderlijk, tot 87 procent. De andere Belgische grootbanken (BNP Paribas Fortis, KBC en ING) halen alle lagere cijfers. KBC mikt in zijn vorige maand scherpgesteld strategisch plan tegen 2015 zelfs op 55 procent.

Winst opkrikken

Om extra kapitaal op te bouwen moet Belfius de komende jaren zijn winst opkrikken. Dat kan met meer inkomsten, maar dat is in het huidige marktklimaat erg moeilijk. Vandaar dat de bank aangewezen is op besparingen en, zoals al langer bekend is, zal dat ook gevolgen hebben voor de werkgelegenheid.

In principe wordt morgen duidelijk hoe groot die impact is. Want dan komen directie en vakbonden samen voor een buitengewone ondernemingsraad. Vlak voor de herfstvakantie kregen de bonden echter al de hoofdlijnen van de plannen, maar ze beloofden de directie die stil te houden. Eerder was er sprake van dat zo'n 900 van de bijna 6.000 banen op de tocht staan. Maar gedwongen ontslagen vallen niet te verwachten. Natuurlijk verloop moet volstaan.

Volgens onze informatie zal de Europese Commissie de genationaliseerde instelling in haar oordeel over het businessplan geen drastische ingrepen opleggen, zoals destijds onder meer bij KBC het geval was. Maar Belfius zou de dans ook niet volledig ontspringen. In het verleden legde Europa gewezen moeder Dexia, KBC en Fortis Bank naast 'harde' maatregelen ook 'zachte' verplichtingen op. Het gaat bijvoorbeeld om tarief- of margebeperkingen of een verbod op overnames.

Dubbel voordeel

Zulke zachte maatregelen zijn ook mogelijk in het geval van Belfius. Wat er definitief uit de bus zal komen is evenwel nog niet bekend. Daarvoor is het nog minstens enkele weken wachten. De uitkomst kan de sociale onderhandelingen nog beïnvloeden. De Belfius-leiding wou eerst wachten op het EU-oordeel alvorens te starten met de gesprekken, maar besloot uiteindelijk toch al van start te gaan.

Intussen is het Belfius-dossier bij Europa ontkoppeld van het Dexia-dossier. Europa wou alle subdossiers rond Dexia aanvankelijk samen behandelen. Maar de Belgische regering verzette zich daartegen. Omdat Belfius geen onderdeel meer is van de groep, moest dat dossier apart behandeld worden, redeneerde ze. De ontkoppeling heeft een dubbel voordeel. Belfius weet sneller waar het aan toe is omdat pas ten vroegste eind januari over Dexia beslist wordt. En Belfius vermijdt eventuele extra maatregelen van de Europese Commissie gezien de banden die er nog steeds zijn tussen de vroegere moeder en dochter.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud