Bitse strijd om Fortis-stem

Met nog een dag te gaan tot de aandeelhoudersvergadering, woedt een bitse strijd om de stem van de Fortis-aandeelhouder. Minister van Financiën Didier Reynders (MR) en de Fortis-holding waarschuwen voor een doemscenario. De advocaat Mischaël Modrikamen spreekt daarentegen van ‘desinformatie’. Ondertussen lijkt een hele reeks kleinere institutionele aandeelhouders te kiezen voor een ‘nee-ja-ja’-stem.

(tijd) - De druk stijgt rond Fortis. De betrokken partijen proberen de kleinere aandeelhouders over de streep te trekken om hun standpunt te volgen. Dat gebeurt zowel achter de schermen via discrete ontmoetingen als via de media. Van gesprekken of onderhandelingen is geen sprake. Iedereen kampeert op zijn eigen posities.

In het ja-kamp staan de Fortis-holding en de federale regering naast elkaar. 'Tegen de heronderhandelde deal met BNP Paribas stemmen is een roekeloze sprong in het duister', vindt de Fortis-top. 'Bij een nee-stem komen we bijna zeker in een chaos van juridische processen terecht. Er is dan een duidelijk risico dat de Fortis-holding failliet gaat.' Dat betekent overigens niet dat ook Fortis Bank of de verzekeraar van de groep in de problemen komen.

De holding moet niet rekenen op de reddende hand van de overheid. Dat is dan een zaak voor de Fortis-aandeelhouders, zegt minister van Financiën Didier Reynders in een gesprek met De Tijd.

Reynders onderstreept dat de beleggers ook alles kunnen verliezen. 'Bij een nee-stem zullen ze ook niet kunnen deelnemen in de toekomstige meerwaarde op BNP Paribas', stelt hij. 'Dit is het maximum dat we kunnen doen. Wat wij aanbieden is te nemen of te laten.'

Opkomst

Volgens ruwe schattingen zou de opkomst morgen niet meer dan 20 procent bedragen. Dat vergroot de impact van de 'nee' van Ping An, met bijna 5 procent de grootste aandeelhouder van Fortis.

Alle blikken zijn nu gericht op de houding van de kleinere institutionele en familiale beleggers. In dat kamp lijkt er een consensus te groeien voor een 'nee-ja-ja'-stem: nee voor de verkoop van de Nederlandse activiteiten en ja voor deals met de staat en BNP Paribas.

Families

Bij een groep van 35 historische aandeelhoudersfamilies van Fortis lijkt dat scenario het te halen. Al pleiten zij, via hun officieuze woordvoerder Frank Arts, voor gesprekken met Den Haag om Fortis Verzekeringen Nederland opnieuw in de Fortis-holding onder te brengen. Die heeft daar voorlopig evenwel het geld niet voor.

De Vlaamse Federatie van Beleggingsclubs (VFB) adviseert haar leden voortaan ook zo te stemmen en de beleggersverening Dolor eveneens. Daarmee nemen ze een ander standpunt in dan Deminor en het advocatenbureau Modrikamen, die alle punten afwijzen. Modrikamen weerlegt de doemscenario's van de Fortis-top en de regering en blijft geloof hechten aan een stand- alone.

MS/WVDV/PS

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud