Blunder kost JPMorgan minstens 2 miljard

Jamie Dimon, CEO van JPMorgan (foto: AFP)

Een enorme blunder in de marktenzaal kost JPMorgan minstens 2 miljard dollar. En noopt CEO Jamie Dimon, de ongekroonde koning van Wall Street, tot een zeldzaam mea culpa: 'We zondigden niet tegen de Volcker-regel. Wel tegen de Dimon-regel'.

JPMorgan zond donderdagavond een schokgolf door Wall Street. Midden maart kraaide de Amerikaanse grootbank nog dat het met de vingers in de neus de stresstest van de Federal Reserve had doorstaan en de aandeelhouders tracteerde op een ware bonanza. De bankencrisis leek ver voorbij.

In zekere zin klopt dat laatste meer dan ooit. Banken lijken weer evenveel risico te nemen als voor de crisis. En zien hun gokjes soms even spectaculair de mist in gaan. JPMorgan erkent dat een blunder in de marktenzaal de groep minstens 2 miljard dollar zal kosten.

The London Whale

The Wall Street Journal schreef begin april al over de 'London whale'. Dat is een mysterieuze trader in Londen - Bruno Michel Iskel - die voor de 'Chief Investment Office' - het zenuwcentrum van het risicobeheer dat geacht wordt 'structurele risico's' in te dekken - van JPMorgan werkte.

De trader kreeg die bijnaam in de City omdat hij als een walvis verdacht grote posities innam. JPMorgan nam de facto een enorme gok op een voorgezet economisch herstel door via derivaten enorme posities in bedrijfsobligaties te kopen.

Gebrekkig, complex, slecht beoordeeld, slecht uitgevoerd en slecht gecontroleerd

JPMorgan-CEO Jamie Dimon over de marktenblunder

Het was alle hens aan dek om die enorme posities terug te draaien. In een tegenzittend marktklimaat - beleggers zetten door de heropflakkerende eurocrisis in op een verslechtering van de wereldeconomie - leidde dat tot een miljardenput in de chief investment office.

Zeggen dat dit een pijnlijke misser is voor CEO Jamie Dimon, is zowat het understatement van het jaar. 'We believe you own an exceptional company', schreef Dimon vorige maand nog in de aandeelhoudersbrief. Daarin stak hij 38 pagina's lang de loftrompet over 'zijn' bank, legde hij haarfijn uit waarom het aandeel volgens hem ondergewaardeerd is en sprak hij onder meer over 'quality accounting and reporting'.

We zullen dit kwartaal nog altijd ruw geschat zo'n 4 miljard dollar verdienen

Jamie Dimon

JPMorgan-CEO

Een ruwe 4 miljard

'Gebrekkig, complex, slecht beoordeeld, slecht uitgevoerd en slecht gecontroleerd', omschreef Dimon in een zeldzaam mea culpa de transacties tijdens een telefonische conferentie. De fout was 'ongehoord' en de schade 'het eigen werk' 'We biechten de fout op, we zullen ze rechtzetten en tot de orde van de dag over gaan'.

Dimon voegde er meteen aan toe dat die misser voor de grootbank niet het einde van de wereld is. 'Als je de huidige analistenramingen neemt en voor de verliezen bijstuurt, dan verdienen we dit kwartaal nog altijd zo'n 4 miljard na belastingen, give or take'.

Volcker

De verliezen zijn des te pijnlijker op een ogenblik dat Washington via de zogenaamde 'Volcker-regel' moeizaam - en met fors lobbywerk van onder meer Dimon als tegenwind - het risicogedrag bij grootbanken aan banden probeert te leggen. De regel zou normaal gezien na jaren onderhandelen op 21 juli moeten ingaan.

'De verliezen spelen in de kaart van een hele reeks experts out there', erkent de JPMorgan-CEO. 'We moeten daar mee omgaan, zo is het leven.' Maar volgens Dimon waren de transacties niet in tegenspraak met de Volcker-regel. 'Dit schendde de Volcker-regel niet. Wel het Dimon-principe.'

 


Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect

Gesponsorde berichten

n