Bois Sauvage zet topman Doumier op zijspoor

Vincent Doumier moet na meer dan tien jaar noodgedwongen een stap opzij zetten als gedelegeerd bestuurder van Bois Sauvage.

Vincent Doumier is na meer dan tien jaar CEO af bij Bois Sauvage, de Brusselse holding boven onder andere pralinefabrikant Neuhaus. De raad van bestuur neemt vanaf nu de dagelijkse leiding zelf in handen en schaft het directiecomité af. Een beslissing die meteen ook vragen oproept over de toekomst van Bois Sauvage op de Brusselse beurs.

Bois Sauvage, dat naast Neuhaus ook belangen heeft in onder andere Recticel en Umicore, begint stilaan een patent te krijgen op verrassende mededelingen op het einde van de zomer. Vorig jaar rond deze tijd kwam de Brusselse groep nog in het nieuws toen twee bestuurders boos opstapten omdat hoofdaandeelhouder Guy Paquot zijn greep op het bedrijf nog wilde verstevigen.

Dit keer laat de groep bij de publicatie van haar halfjaarresultaten terloops weten dat ze het directiecomité en de functie van gedelegeerd bestuurder afschaft. Dat gebeurt met ingang van morgen, 1 september. Bijltjesdag bij Bois Sauvage dus, al blijft het aantal slachtoffers beperkt:  het directiecomité van de holding telde immers nog maar twee personen.

Directielid Laurent Puissant verlaat het bedrijf eind dit jaar. Gedelegeerd bestuurder Vincent Doumier, wiens functie na ruim tien jaar wordt geschrapt, blijft wel bestuurslid van de holding. 'Ik zal inderdaad een andere job moeten zoeken', reageert Doumier. 'Maar ik wil toch benadrukken dat er geen enkel conflict is tussen mij en de raad van bestuur. Dat ik bestuurslid blijf bij Bois Sauvage bewijst dat ook.'

Transformatie

Volgens Doumier moet de beslissing van de raad van bestuur worden gezien in het licht van de transformatie die Bois Sauvage sinds de crisis ondergaat. Die reorganisatie was 'van moetens': door haar met schulden gefinancierde investeringen in de Belgische banksector zat de groep na de herfst van 2008 immers met een zware financiële kater. In al dat tumult belandde Vincent Doumier in september 2009 zelfs even in de cel in een onderzoek naar voorkennis bij de verkoop van Fortis-aandelen.

Maar intussen zit Bois Sauvage in de laatste rechte lijn van dat transformatieproces. De schuldenlast werd volledig afgebouwd en de groep legt zich nu toe op een kleiner aantal participaties.'We willen nu een industriële holding worden. We zijn niet meteen van plan om nieuwe overnames te doen, maar vooral te investeren in de bedrijven in onze portefeuille die we als strategisch beschouwen,' benadrukt bestuurder François Blondel, tot enkele jaren terug de topman van de farmagroep IBt.

Die strategie straalt ook af op de halfjaarcijfers die Bois Sauvage vrijdag na beurstijd publiceerde. Dat de courante winst over de eerste zes maanden van het jaar met 2,7 miljoen euro terugviel tot 9,5 miljoen euro, was immers vooral te wijten aan het feit dat de groep gewoonweg minder participaties had om dividenden uit te ontvangen.

Toekomst

Maar die koerswijziging, en zeker de veranderingen aan de top, roepen wel vragen over de toekomst van Bois Sauvage op de beurs. Hoofdaandeelhouder Guy Paquot, heeft nu al 42 procent van de groep in handen en controleert meer dan ooit de raad van bestuur.

'Je kan je afvragen of Bois Sauvage niet stilaan een 'family office' geworden is. Een vennootschap om het patrimonium van de familie Paquot te beheren,' stelt een waarnemer. 'Eigenlijk zou het niet meer dan fair zijn ten opzichte van de minderheidsaandeelhouders als Paquot Bois Sauvage van de beurs haalt.'

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud