CD&V en Open Vld tegen commissie Fortis

foto afp ©AFP

De Vlaamse meerderheidspartijen CD&V en Open Vld zijn niet te vinden voor de oprichting van een parlementaire onderzoekscommissie die moet nagaan wat er is misgegaan bij Fortis en Dexia. "De eerste opdracht van de politiek nu is het vertrouwen in de sector herstellen", stelt CD&V-Kamerfractieleider Servais Verherstraeten woensdag. Zijn Open Vld-collega Bart Tommelein wil dat de premier in zijn beleidsverklaring een aantal versterkende maatregelen aankondigt.

(belga) - PS en Groen! eisten vorige week al de oprichting van een onderzoekscommissie. Na de seminationalisering van Fortis en Dexia doen Test-Aankoop, Deminor en de voormalige voorzitter van de CBFA Jean-Louis Duplat nu hetzelfde.

De Vlaamse christendemocraten en de Vlaamse liberalen zien dit echter niet zitten. Volgens Servais Verherstraeten is het nu niet de moment voor een onderzoekscommissie. Eerst moet het vertrouwen in de markt opnieuw worden hersteld en de markt worden gestabiliseerd, meent hij.

Verherstraeten wil wel dat de regering in haar beleidsverklaring van 14 oktober een hoofdstuk voorziet over de financiële crisis, dat de situatie wordt opgevolgd en indien nodig de controlemechanismen worden aangepast.

"We moeten ons hoeden voor navelstaarderij. Dit is een internationale crisis. Het beste antwoord is dan ook een Europees en internationaal antwoord", stelt de CD&V'er.

Hij vindt daarnaast dat ook zonder een onderzoekscommissie het nodige werk kan worden geleverd. "De commissie Financiën kan mensen horen (volgende week komen de voorzitter van de CBFA en de gouverneur van de Nationale Bank naar de commissie, nvdr) en wetgevende initiatieven nemen. Mijn ervaring in onderzoekscommissies leert me bovendien dat daar altijd politieke spelletjes worden gespeeld en dat getuigen niet per se dé waarheid, maar hun waarheid komen vertellen", dixit Verherstraeten.

Dat Test-Aankoop en Duplat voor een onderzoekscommissie pleiten, begrijpt Verherstraeten naar eigen zeggen. "Zij willen meer transparantie en bescherming van de consumenten. Daar moet inderdaad iets gebeuren, maar dat kan ook zonder onderzoekscommissie", luidt het.

Een gelijkaardig geluid valt te horen bij de Kamerfractieleider van Open Vld, Bart Tommelein. "Ik verzet me er niet tegen, maar op dit moment is dit zinloos. De crisis loopt nog. Het belangrijkste is dat het vertrouwen in de financiële sector en de banksector wordt hersteld. Ik heb twijfels bij de bedoelingen van de oppositie. Indien men politieke spelletjes wil, doen wij daar niet aan mee", verklaart Tommelein.

Net zoals Verherstraeten vindt ook de Open Vld'er dat er maatregelen nodig zijn. Maar die kunnen er volgens hem ook zonder onderzoekscommissie komen. Tommelein gaat de eerste minister alvast vragen om bij de beleidsverklaring op 14 oktober al meteen een aantal extra en preventieve maatregelen te nemen om de werking van en de controle op de banken te versterken.

Zo moet er volgens de liberaal op Europees niveau een banktoezichthouder komen. De CBFA heeft in ons land teveel werk om alle richtlijnen te controleren, vindt Tommelein.

"We moeten nu dus het klimaat scheppen waarin de crisis kan overgaan. Noch de banken noch de spaarders hebben nu een boodschap aan een onderzoekscommissie. We moeten de situatie goed opvolgen en lessen trekken uit de fouten die zijn gemaakt, maar dat kan ook op een andere manier", besluit Tommelein.

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect