Coöperanten Arco naar rechtbank tegen vereffenaars

Gewezen Arco- en Dexia-kopstuk Francine Swiggers, een van de drie vereffenaars van Arco (foto: Belga). ©BELGA

Een groep gedupeerde coöperanten van Arcopar stapt naar de rechtbank van koophandel van Brussel om de afzetting van de vereffenaars van de Arco-vennootschappen te vragen. Het is de eerste keer dat Arco-aandeelhouders juridisch in het verweer komen.

De ondergang van Dexia sleurde ook meerdere Arco-vennootschappen mee en daardoor dreigen bijna 800.000 coöperanten hun inleg te verliezen. Het is dan ook niet te verwonderen dat zij zich groeperen.

Het is een van die groeperingen, het eerder dit jaar opgerichte 'Geld Terug van Arco', die nu in actie komt. De groep wordt bijgestaan door advocaat Geert Lenssens, die eerder al in het nieuws kwam in het kader van dossiers als Fortis en Lernout & Hauspie, en zijn confrater Niels Van Campenhout van het bureau SQ Law.

'Geld Terug Van Arco' legde twee van de drie vereffenaars van Arco, de gewezen Arco- en Dexia-topmensen Francine Swiggers en Marc Tinant, al eerder een ultimatum op om ontslag te nemen omdat ze fouten begingen. Nu gaat de groep een stap verder door naar de rechtbank van koophandel te trekken.

Niet transparant

Volgens Lenssens is het verzoek om de vereffenaars, niet alleen Swiggers en Tinant maar ook voorzitter Ludo Foqué van het college van vereffenaars, af te zetten gebaseerd op het gebrek aan transparantie dat ze geven over hun werkzaamheden.

'De verslagen van de vereffenaars bevatten veel te weinig elementen en zijn totaal niet transparant. De aandeelhouders weten van toeten noch blazen', zegt Lenssens. Hij vermeldt bijvoorbeeld een bedrag van 25 miljoen euro dat van Arcopar naar zustervennootschap Arcofin vloeide, zonder dat precies duidelijk is waarom.

Nochtans bepaalt een wet uit 2006 dat vereffeningen sindsdien veel transparanter moeten gebeuren. Vandaar het standpunt van de actiegroep dat de rapporten van de vereffenaars onwettelijk zijn.

In een reactie zegt Ludo Foqué dat 'we volgens mij alle inlichtingen hebben gegeven die de wet voorschrijft'. 'Bovendien hebben we een algemene vergadering gehouden. Die is eerst wat tumultueus verlopen, maar we hebben op alle vragen van de aandeelhouders voldoende antwoord gegeven. Ik zie niet in waarom we niet transparant zouden zijn.' 

'Geld Terug Van Arco' struikelt ook over de tegenstrijdige belangen van de vereffenaars Swiggers en Tinant die niet alleen de Arco-vennootschappen leidden maar ook bestuurder waren bij Dexia, waarvan Arco een grootaandeelhouder was. De gegroepeerde aandeelhouders stellen dat de vereffenaars moedwillig elk onderzoek naar hun eigen aansprakelijkheid bij Arco en Dexia afblokken.

Als nieuwe vereffenaars stellen de coöperanten de Brusselse advocaten Jan Van Camp en Bart De Moor voor en bedrijfsrevisor Luc Deltour.

Parket

Het dossier zal ook worden overgemaakt aan het parket van Brussel. 'Het niet-respecteren van de formaliteiten rond vereffeningen zijn strafbaar', legt Lenssens uit.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud