Nieuwe aanval op Zwitsers bankgeheim

Foto Photo News ©Photo News

Het Zwitserse bankgeheim dreigt opnieuw verder te worden uitgehold. Een informant heeft de Duitse overheid bankgegevens te koop aangeboden over 1.500 Duitsers die de fiscus trachten te omzeilen. De Duitse regering is bereid te betalen voor de gegevens.

(tijd/belga) - The Wall Street Journal, die het hele verhaal brengt, vernam van Duitse overheidsfunctionarissen dat een informant een lijst met bankgegevens te koop heeft aangeboden voor 2,5 miljoen euro. De informatie werd gestolen van een Zwitserse bank, maar zou authentiek zijn. De Financial Times Deutschland meldde maandag dat de informant een werknemer is van het Geneefse filiaal van HSBC Private Bank.

Als Duitsland de gegevens over onderdanen die belastingen trachten te ontlopen, aankoopt, betekent dat een nieuwe klap voor het Zwitserse bankgeheim. Vorig jaar was er al een geschil daarover met de Verenigde Staten. Een clash met Duitsland zou echter van een andere grootte-orde zijn. Amerikaanse klanten zouden minder dan 5 procent uitmaken van de Zwitserse 'offshore' bankenbusiness, Duitsers meer dan 10 procent.

Volgens de Zwitserse wetgeving is belastingontduiking geen misdaad, wel het ontvreemden van vertrouwelijke bankgegevens. De Zwitserse bankenvereniging dringt er bij Duitsland dan ook op aan de gegevens niet aan te kopen of, mocht dat wel al zijn gebeurd, ze terug te geven en de dief aan te pakken.

Tijdens het voorbije weekend was de Duitse politiek verdeeld over het feit of de bankgegevens wel of niet moesten worden aangekocht. Volker Wissing van de FDP, de voorzitter van het comité financiën van het Duitse parlement, vindt dat de data moeten worden aangekocht als daarmee de Duitse wet niet wordt geschonden. Maar andere politici zijn meer sceptisch.

Maandag zei een woordvoerder van de Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble (CDU) dat de bondsregering bereid is geld neer te leggen voor de lijst. Hij zei dat niet met zoveel woorden, maar verklaarde dat in deze kwestie Duitsland de lijn zal volgen die het aanhield in de gelijkaardige Liechtenstein-affaire.

In 2008 betaalde de Duitse geheime dienst 4,2 miljoen euro aan de voormalige bankbediende Heinrich Kieber voor rekeninguittreksels van LGT Treuhand, een dochter van de de grootste bank van Liechtenstein.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud